Признаци, че настинката се превръща в пневмония

жена дете болна болно грип
Снимка: Istock

Всеки от нас поне веднъж годишно се сблъсква с настинка или някакъв тип вирус. Понякога обаче на пръв поглед обикновената настинка се развива в пневмония. За щастие това се случва рядко, но е добре да сме внимателни, ако неразположението ни трае повече от 7 дни и симптомите се задълбочат. Но как да разберем, че болестта прогресира и е възможно да имаме някакво усложнение?

Ето три основни показателя, които е добре да следите, ако не се чувствате добре.

Болка в гърдите

Ако почувствате стягане и болка в гърдите, това показва възпаление. Като правило, този симптом се увеличава, когато се опитате да поемете дълбоко въздух или кашляте. Недостигът на въздух след тренировка не е сериозна причина за безпокойство. Но ако се появи дори в покой, това може да означава, че имате пневмония. Сред другите симптоми, които сигнализират за това заболяване са: задух, замайване, синкав оттенък на кожата на лицето и ръцете.

Температура

При хора с пневмония телесната температура се повишава до 39-40 градуса и не намалява няколко дни. Често антипиретичните лекарства в този случай не работят.

Кашлица

Продължителните пристъпи на кашлица също могат да показват пневмония. В началото кашлицата е суха, но с течение на времето става мокра.

Внимание! При съмнения за пневмония или каквито и да е усложнения трябва да потърсите лекарска помощ. Не предприемайте самолечение и не чакайте симптомите да отшумят сами.

6 храни и напитки, които НЕ ТРЯБВА да консумирате по време на настинка

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти