Притча за обичта и грижата към родителите

Притча за обичта и грижата към родителите
Снимка: Weheartit

Родителите ни са нашият свят, нашата опора, нещото, към което винаги можем да се върнем, както в радостни, така и в трудни моменти. Те ни учат да ходим и говорим, държат ни за ръка и дават всичко от себе си. А ние имаме задължението да държим ръката им, когато тяхната собствена вече трепери под напора на годините.

Днешната притча показва именно колко е важно уважението към родителите.

***

Един човек много остарял, вече трудно се справял сам и синът му го взел в дома си. Семейството имало четиригодишен син. Всички сядали да се хранят заедно, тъй като бащата бил вече доста възрастен, ръцете му треперели, очите му не виждали добре и той често разсипвал храна на покривката на масата. Синът му и съпругата му много се дразнели от неразборията, която предизвикал. 

- Повече не мога да търпя това – казала снахата един ден. - Омръзна ми да слушам мляскането му, да бърша разсипаното мляко и да събирам храната по пода.

Двамата с мъжа ѝ решили да сложат отделна маса за стареца в ъгъла на стаята. Дали от мъка, но ръцете му още по-силно затреперели и очите -  още по-слабо виждали, замъглени от сълзи. На няколко пъти старият човек изтървал чинията си на земята. След като счупил две-три чинии, синът му и снаха му започнали да му сервират в дървена купичка. 

Един ден бащата забелязал, че детето му си играе с парче дърво и сякаш се опитвало да измайстори някаква фигура.  

- Какво правиш, сине? - полюбопитствал бащата.

- Правя дървена купичка за теб и мама, за да ви храня, когато остареете – отвърнало детето.   

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти