Притча за четирите жени на търговеца и истинските неща от живота

жена
Снимка: Unsplash

Живял някога богат търговец, който имал четири жени. Четвъртата си жена, той обичал най-много, обличал я с най-скъпите дрехи и задоволявал всичките ѝ прищевки.

Давал ѝ само най-доброто. Той също обичал много и третата си жена и я показвал на всичките си приятели, но постоянно се страхувал, че един ден тя ще го изостави заради друг. Търговецът, разбира се, обичал и втората си жена.

жена
Снимка: Unsplash

Тя била негова много добра приятелка и била винаги нежна, внимателна и търпелива. Когато той имал проблем, винаги можел да й се довери и знаел, че може да разчита на нея в трудни времена. Първата жена на търговеца била много лоялен партньор и допринесла за нарастването на неговото богатство и величие. Въпреки това той не я обичал, и въпреки че тя го обичала силно, рядко я забелязвал.

Един ден мъжът се разболял и разбрал, че скоро ще умре. Попитал четвъртата си жена: „Обичах те повече от всички, обличах те с най-скъпите дрехи и винаги се отнасях с теб добре. Сега ще ми правиш ли компания и ще дойдеш ли с мен, когато умра?”

„Няма начин” – казала четвъртата жена и си тръгнала, без да каже нищо повече. Нейният отговор се забил като остър нож в сърцето му.

Търговецът, изтръпнал от болка, се обърнал към третата си жена: „Обичах те през целия си живот. Сега, когато умирам ще ме придружиш ли?”

жена
Снимка: Unsplash

„Не!” – отговорила третата жена. „Животът е прекалено хубав. Когато умреш, аз ще се оженя отново.” Неговото сърце потънало в скръб още повече.

Тогава той попитал втората си жена: „Винаги съм се обръщал към теб за помощ и винаги си била до мен. Когато умра ще ме придружиш ли за компания?”

жена
Снимка: Unsplash

„Съжалявам, но не мога да ти помогна този път” – отговорила втората съпруга. „Най-много мога да те изпратя до гроба.” Търговецът бил съкрушен.

Тогава се чул глас: „Аз ще дойда с теб и ще те придружавам, където и да отидеш”

Мъжът се огледал и това била първата му жена. Тя била толкова слаба, защото страдала от недохранване. Дълбоко облекчен, търговецът въздъхнал: „Трябваше да се грижа повече за теб, когато имах шанс!”

Мъдростта от тази притча се разбира, когато узнаем какво представляват четирите жени:

Нашата четвърта жена е нашето ТЯЛО. Без значение колко време и усилия ще отделяме за него, за да изглежда добре, то ще ни напусне, когато умрем.

Нашата трета жена са нашите ПРИТЕЖАНИЯ, СТАТУС и БОГАТСТВО. Когато умрем, всичко това ще отиде при другите.

Нашата втора жена са нашите СЕМЕЙСТВО и ПРИЯТЕЛИ. Без значение, колко дълго са били с нас, най-много да ни придружат до гроба ни.

Нашата първа жена е нашата ДУША, често пренебрегвана в преследване на богатство, сила и удоволствията на егото. Но нашата душа е единственото, което ще ни следва и ще бъде с нас, където и да отидем. Затова развивайте я, подсилвайте я и се грижете за нея сега! Тя е вашият най – голям дар, който предлагате на света.

жена
Снимка: Unsplash

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти