Приказки за пиано, парк и усмивка

Приказки за пиано, парк и усмивка
Снимка: Личен архив

Крeмена Димитрова

Ако по празниците не сте пътували някъде, останали сте в София и сте се разходили из парковете и градинките, със сигурност сте забелязали едни чудни, като че излезли от приказките пиана.

Единадесет стари и непотребни пиана са превърнати в произведения на изкуството с нов имидж, с нова история, закодирана в тях, провокирайки всеки минувач – и дете, и възрастен, да поседне и да се опита да извади мелодия от тях. Мелодия може и да не се получи, заради липсата на изпълнителски умения у вас или заради прекалената старост на инструмента, но пък колко нови истории тръгват от тази великолепна акция!

По идея на сдружение "Трансформаторите”, известни млади сценографи и художници са предприели тази симпатична инициатива да дадат нов живот на старите пиана. А поводът е наближаващият музикален фестивал SM&RT (subtitled music&art festival), който ще се проведе от 12 до 22 май на различни места в столицата.

Подгряващата арт-инсталация вече събуди интереса у много жители и гости на София. Превръщането на непотребни стари вещи в нещо артистично е голям хит напоследък. Сигурно сте забелязали как след миналото лято повечето трафопостове и ел. табла се превърнаха в платна за изява на безименни художници. По старите улици и тротоари оживяха зебри, жирафи, анимационни герои. Така с няколко артистични жеста, столицата се превърна в едно малко по-симпатично място за разходки.

Случаят с пианата показва не само изобретателност, стил и въображение, той провокира любопитството и ни подтиква да събудим детето в нас. Видиш ли поне едно от тези пиана, ще ти се прииска да откриеш и останалите.

Лично за мен това провокира духа на откривателството и аз хукнах да обикалям по съставена старателно карта. Всяко следващо пиано ме отпрати в нов вълшебен свят и аз като една пораснала Алиса направих една чудесна разходка, и знаете ли какво – освен чудесната гледка на тези нови произведения на изкуството, видях и десетки усмихнати лица на радостни и вдъхновени хора.

Следователно, този трик действа! 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти