Приказки с Владо Карамазов

Владо Карамазов
Снимка: Личен архив

Владимир Карамазов е един от най-обичаните и популярни актьори на Народния театърр влязъл под кожата на Казанова и още редица герои от световната литература. Напоследък, освен на обичайната му сцена можем да го гледаме и в Сатиричния театър, където заедно с най-добрите си приятели - Захари Бахаров и Юлиан Вергов, играе в поставките “АРТ”, “Спанак с картофи” и “Дакота”.

След участието си в "Приказки за симфоничния оркестър" в края на миналия сезон на Фортисимо Фамилия, сега Владо ще ни разкаже историята на гениалния руски композитор Пьотр Илич Чайковски в най-новата продукция на програмата – „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло“.

След участието ти в „Приказка за симфоничния оркестър”, организиран от Фортисимо Фамилия миналата година, в края на месец май ти отново ще се включиш в програмата и ще бъдеш част от екипа на концерта-спектакъл „Портрет на Чайковски: Дете от стъкло”. Кой беше първият ти досег с класическата музика и как те привлече Фортисимо?
Фортисимо е страхотна инициатива. Видях малки деца, които са запалени по класическата музика. Знаят много неща за инструментите, за композиторите. Това адски ме учуди! Радвам се, че в България има хора, които се грижат за това децата да знаят и да ги учат да харесват качествените неща. Така се възпитава вкус. Аз харесвам класическата музика отдавна. Фен съм на балетните спектакли.

Какви мисли навява у теб Симфония №6 на Чайковски и как си представяш живота на този велик композитор?
Успокоява ме. По-принцип тази музика ме успокоява. И като я слушам се радвам, че не харесвам пошлата музика. Винаги си казвам ”Браво на мен, че харесвам това, а не онова - гадното”. Колкото до Чайковски те са гении, които в днешното врем не съществуват. Огромни светове които ги няма. Слава богу, че творчеството им съществува.

За първи път Чайковски ще бъде представен пред българските зрители по новаторски и интерактивен начин, с участието на Софийска филхармония и актьор на сцената. Изненада ли те снещо детската публика досега?
Много са интелигентни и умни. Чакащи да видят и да научат. Тази публика е най-взискателната. С децата трябва да се внимава. Не можеш да ги излъжеш лесно.

Известен си със своята желязна дисциплина по време на снимки и в театъра. Мислиш ли, че добрата организация е част от таланта на артиста?
О да! Без дисциплина всичко е долна аматьорщина. Без дисциплина не могат да се постигнат високи резултати. Таланта е нищо без характера и осъзнаването, че тази професия е доста отговорна. Даваш пример на хората. Много е важно да си организиран и сериозен.

Имаш ли впечатления как класическата музика въздейства на тийнейджърите, които са подложени на десетки други изкушения ежедневно?
Нямам, но съм сигурен, че поколенията, които Фортисимо обучава и образова в това изкуство, ще са умни, интелигентни и хора с висок естетически вкус. Те няма да слушат чалга, а ще са фенове на класическата музика. Сигурен съм!

Ако беше музикант, на кого би искал да приличаш?
На никой. Просто искам да съм пианист. Мечта, която няма да може да се осъществи в този мой живот. Ще стискам палци за някой следващ.

Какво да очакваме по време на концерта на 30 май?
Всичко. И много настроение, защото ние искрено се забавляваме.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти