Приятно объркани: поразителната възхитителна история на един испански град

Биляна Траянова

Когато пътуваме, губим представа за времето. А когато ни е много цветно и щастливо, съвсем не искаме пътуването ни да свършва. Така е и този път. Андалусия е завладяла цялото ни внимание!

Днес пътуваме към Кордоба. Макар времето да се опитва да ни изпробва, ние не се предаваме. Дъжд, слънце, вятър и пак дъжд - каквото и да е! Само да сме тук! 

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

„Без багаж“ сме на гости на града, покровителстван от архангел Рафаил!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Кордоба e не много голям град в Южна Испания. Столица е на едноименната провинция в автономната област Андалусия. Разположен е в подножието на планината Сиера Морена на десния бряг на река Гуадалкивир, в плодороден и горещ район.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Жителите му са около 321 000 и макар официалният им език да е испански (кастейано), в ежедневието си те ползват андалуския му диалект - смесица от местния романски език и арабски. Градът е разположен на площ 1252 км2.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Съвременна Кордоба е съхранила толкова много паметници на древната архитектура, че с основание претендира за културна столица на Европа за 2016г. Другите 5  испански града, които се борят за титлата „културна столица“ през 2016 г. са Бургос, Сеговия, Сарагоса, Сан Себастиа̀н и Лас Палмас де Гран Канария (град на остров Гран Канария от архипелага Канарски острови).

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

По тези места са немерени останки от човешко присъствие на Неандеарталски човек, датирани на 42 000 години пр. Хр.

От 8 в. пр. н. е. има данни за градско селище в района. През 3-ри век пр.н. е. тук пристигат римляните.

През 8 век Кордоба става център на арабското господство в Испания. Достига разцвета си през 10 век, когато жителите й наброявали 1 милион, а градът бил изпъстрен с дворци, джамии, керван-сараи - по това време Кордоба била център на арабската наука, поезия и изкуство. След падането на халифата, Кордоба остава под мюсюлманска власт чак докато я покори Фердинанд ІІІ през 1236 година.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Въпреки лошото време, имаме щастливия шанс да разгледаме величествената Кордоба - град, който просто няма аналог в света. Това е от онези специални места, където дори туристите-професионалисти имаме нужда от гид. Трябва ни някой посветен в тайните на неописуемото културно наследство на Кордоба, някой, който да ни поведе из лабиринтите на това безценно богатство, да ни споделя знание, легенди и древни предсказания, за да дадем свобода на сетивата си и да попиваме на воля тази пищна красота.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

В минало пътуване съдбата благосклонно ни срещна с най-неуморния и всеотдаен гид, нашият, вече много скъп приятел - Мишо. Той е готов да ни поведе из чудесата на Кордоба и ние сме готови да се доверим на всяка негова идея.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Историята на Кордоба е едновременно поразителна и възхитителна. В миналото тук е бил центърът на единствения мюсюлмански халифат в Европа. Днес Кордоба е съвременен европейски град, който грижливо пази своето мултикултурно наследство.

Започваме нашето приключение от главната забележителност на града - Мескита де Кордоба - в буквален превод Джамията на Кордоба. Още с първите крачки и вече сме объркани. Оказва се, че това всъщност е католическа катедрала, построена по време на маврите като втората по големина джамия в тогавашния свят.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

А ако трябва да сме още по-прецизни - сградите тук изникнали буквално една в друга  в сложен комплекс, илюстрирайки невероятноо богата история. Историците смятат, че на това място  първо е имало храм на римския бог Яну. Храмът бил превърнат в църква при нахлуването на вестготите, превзели Кордоба в 572 г. След което църквата е превърната в джамия и накрая - в катедрала…

Явно тук ще трябва да отделим повече време и да разберем цялата история - как така храм, църква, джамия, катедрала и как всички са в едно…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди  можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти