Превърнете се в майстори на барбекюто

Любими моменти с любими хора
Снимка: Thinkstock

Никак няма да е лошо да се насладим на всеки слънчев миг оттук нататък, защото колкото и да не ни се иска – лятото е към своя логичен край.

Барбекюто с приятна компания отдавна е сред първенците за симпатично и кулинарно споделяне на свободното време, така че ето и няколко препоръки, за да превърнете това открито занимание във вкусно и безопасно събитие.

Нов в бранша
Ако сте от хората, които току-що са се снабдили с нов уред за барбекю, е задължително подробно да прочетете неговите инструкции, за да разберете как работи и какви са мерките му за безопасност.

Гасна по теб
Според проучване само в САЩ годишно стават над 8200 инцидента и пожари, причинени от неправилната експлоатация на барбекюто. Затова пожарогасителят от колата следва да ви е под ръка и винаги използвайте прибори, за да обръщате и проверявате месото и зеленчуците, които печете, за да не се изгорите.

Вън от опасност
Ако ще пътувате извън града, за да си устроите барбекю, си набавете хладилна чанта, която да поддържа ниска температура на месото. Проверявайте дали маркучите и повърхността на барбекюто не е напукана, ако то функционира с газ, и следете дали котлонът е затворен, за да не се получи изтичане на газ, след като спрете да боравите с уреда. Ако грилът работи на въглища, го използвайте само на достатъчно обширни открити пространства, за да не се стигне до натравяне с въглероден оксид, който се отделя при горенето на въглищата.

Операция "Чисти ръце"
Винаги почиствайте старателно с препарати грила от остатъчната храна и мазнина след всяко ползване, за да не се примесват стари миризми при следващото готвене.

Маестро, започваме
Повечето уреди за барбекю имат зони на по-бързо и концентрирано нагряване, така че с практиката ги научете и слагайте месото и зеленчуците да се пекат точно там. Добре е да поддържате постоянна средна температура на печене, за да не прегорите продуктите. Ако печете по-големи парчета месо, е желателно да намажете единствено тях с мазнина, а ако са по-малки (като за бургери) – нанесете мазнината само върху реотаните на грила.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти