Пресолили сте манджата? Без паника, поправете я по тези 8 начина

жена готвене кухня яйца сол храна
Снимка: iStock

Що се отнася до готвенето, има един елемент, който или ще направи вашето ястие съвършено, или ще го съсипе напълно – да, говорим за солта.

Солта е жизненоважна съставка – тя подобрява вкуса на всичко, към което е добавена, от яйца и месо до плодове и да, дори сладкиши. Но всички понякога се увличаме малко...

Когато храната ви е пресолена обаче, не е задължително да се паникьосвате и да изхвърляте започнатото. Има няколко неща, които можете да направите, за да разрешите проблема – ключът е да намерите правилното решение за вашата рецепта.

Митът за картофите, които могат да абсорбират сол

Теорията гласи, че ако добавите няколко парченца картофи към прекалено осолена храна, а след това ги премахнете, те ще поемат излишната сол. Но в книгата си „Какво Айнщайн каза на готвача си: обяснена наука за кухнята“ авторът Робърт Уолки описва научните си експерименти с този мит и обяснява защо той всъщност не работи. Според Уолки, макар че картофите абсорбират част от течността и следователно и част от солта, в резултат на това те всъщност не премахват излишната сол. След като е тествал солеността на подсолената вода, която е използвал за експеримента си както преди, така и след добавянето на картофите, Уолки пише: „Нямаше забележима разлика в концентрацията на сол преди и след картофите... Трикът с картофите просто не работи.“

За щастие, това не означава, че не можете да направите нищо. В зависимост от това каква рецепта приготвяте и как си взаимодействат определени съставки, всяко от следните решения може да ви спаси от солената ситуация, в която се намирате.

Ето няколко лесни кулинарни трика, с които можете да спасите ястието си, ако сте изпуснали солта:

8 начина, с които да спасите пресолено ястие

Още полезни съвети от кухнята:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти