"Преди употреба не четете листовката"

"Преди употреба не четете листовката"
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Според народните предания, най-доброто лекарство за преодоляване на болестни състояния е смехът. Уви, смехът не е нищо повече от признак за добро настроение. Ако беше метод за лекуване, лекарите щяха да изпращат всичките си пациенти в инфекциозни отделения, защото там смехът е най-заразителен. Най-разпространеният начин за лечение си остават лекарствените средства.

Случвало ли ви се е, след като прочете указанията на някое лекарство, да стигнете до извода, че страдате от заболяването, за което е предназначено?

При мен се случи и причината за това бе предупреждението от рекламите на медикаменти: "Преди употреба прочетете листовката".

Скоро купих хапчета против главоболие за близък човек. За да извадя от кутията блистера с таблетките, трябваше да се преборя с листовката, обясняваща начина на приемане, действията и противодействията на лекарството, състав и др.  При това навсякъде с големи букви е изписано "ВАЖНО! Моля, прочетете внимателно тази листовка, тъй като в нея се съдържа важна за Вас информация".

И понеже тази информация пряко засяга здравето, аз започнах да чета написаното подробно, както прави всеки един потребител, желаещ да бъде информиран.

След като разлистих въпросната инструкция, която е толкова голяма, все едно е подробно указание за построяване на космически кораб, се сблъсках със съвсем нов свят от термини и физически състояния на човешкия организъм.

Първото препятствие, което се наложи да премина, бе да прочета състава на лекарството. Прочетох го буква по буква, просто защото не мога да прочета гладко тези дълги и тясно специализирани химични наименования. После трябваше да се запозная със "Специализирани предупреждения" от листовката. В тях се разяснява какво може да предизвика приемането на лекарството, ако имаш някакви други заболявания. Започнах да се притеснявам за себе си, защото не съм си правил пълни изследвания и не знам дали не попадам в групата с тези заболявания. Съответно започнах да разсъждавам и върху немарливото ми отношение към профилактичните прегледи.

Това напрежение, заедно с обемната и затормозяваща информация от листовката, ми се отразиха така, че главата започна да ме боли и вече не само моя близък, но и аз имах нуждата от въпросното болкоуспокояващо. Реших, че отлагането на приема на лекарството е отлагане на спирането на болката в главата. Приех го и след известно време болката се притъпи, а впоследствие изчезна изцяло. Бях готов да продължа с прочита на листовката.

Дойде ред на "Нежелани лекарствени реакции". О, Боже! Възможно ли е да бъдат толкова са много!?! И толкова страшни!?! Защо изобщо това болкоуспокояващо се води за лекарство, а не за катализатор на болестни състояния?

Излиза, че след всеки прием на каквото и да е лекарство трябва да ходя на преглед, за да видя да не би противопоказанията да са се отразили върху организма ми под една или друга форма.

А колко неангажиращо звучи в реклама: "Преди употреба прочетете листовката". Дори гласът от записа е забързан, сякаш това наистина е нещо незначително.

Е, след този опит, категорично спирам практиката с четенето на такива неща занапред. За всичко ще искам готова и кратка информация от фармацевтите в аптеките. Неслучайно хората казват, че добрият фармацевт може да ни спести куп главоболия. Само се надявам да не попадна на някой недипломиран, който на въпроса по какво се различава ректалният термометър от този за ухо, да ми отговаря – на вкус.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти