Повече смях, повече сълзи

Силни страсти и горещи емоции ни очакват по време на фестивала
Снимка: Евросинема

Велина Томова

Седмицата на Иберо-американското кино се провежда в София от 1 до 9 юни за 23-ти пореден път.

Над 17 филма от най-темпераментните страни – Испания, Бразилия, Мексико, Аржентина, Чили, Колумбия, Еквадор и Венецуела, ще ни пренесат в цветния и емоционален свят своите герои.

Измеренията на приятелството, цената на истината пред неизбежния край, смъртта като въпрос на гледна точка са в центъра на „Труман” - новият филм на испанския режисьор Сеск Гай.

Приятели от деца, Хулиян и Томас се срещат в зряла възраст, за да преживеят необикновени моменти и да изпитат понятията кураж и лоялност, които имат значение единствено тук и сега. Трябва ли да признаеш недопустимото през последните дни от живота си? Колко силно можеш да се смееш над обстоятелствата?

Отговорите се крият в интересния сюжет, подсилен от умелата игра на Рикардо Дарин и Хавиер Камара.

През 2015г. продукцията печели награди „Гоя” за Най-добър филм, Най-добър режисьор /Сеск Гай/ и Най-добър сценарист /Сеск Гай/, главна роля /Рикардо Дарин/ и поддържаща роля /Хавиер Камада/.

„Палми в снега” на режисьора Фернандо Гонсалес Молина отбеляза появата си на голям екран в Испания с впечатляващ боксофис още през откриващия за филма уикенд. Едно пътуване до Фернандо Поо – някогашна испанска колония в Екваториална Гвинея, среща две култури, които успяват да създадат диалог в отстояването на позиции и опазването на идентичност.

Килиан и неговият брат напускат планината Уеска, за да открият един нов свят, който имението Симпака предлага. Човешките емоции нямат географска принадлежност, а любовта приятелството и омразата са по-близки за местни и пришълци отколкото предполагат.

„Палми в снега” е удостоен с две награди „Гоя” – за Най-добра сценография и Най-добра песен към филм, и 3 номинации за костюми, грим и Директор продукция.

Характерният за Лорка андалуски фолклор е в основата на филма „Булката” на Паула Ортис, която създава въздействаща екранизация на пиесата „Кървава сватба”. Булката, младоженецът и Леонардо се познават от деца, но ситуацията между тримата се променя с наближаването на сватбата. Отношенията между момичето и Леонардо са по-дълбоки от обикновено познанство, а енергията във въздуха предвещава промени за Големия ден. 

Цените на билетите за новите филми са 7 и 5 лв (за учащи и пенсионери), а почти всички южноамерикански филм са с вход свободен.

Киносалоните, които партнират на фестивала, са Люмиер, Г8 и Евросинема.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти