Полицията през погледа на смразяващия Ю Несбьо

Полицията през погледа на смразяващия Ю Несбьо
Снимка: netinfo

Всички ние имаме еднакво болни мозъци и разликата помежду ни се корени в отношението ни към чудовището вътре в нас: пускаме ли го да вилнее навън, или го държим вързано?

"Полиция" – десетата част от поредицата за Хари Хуле, все по-мрачна с всяка следваща книга – е вероятно най-изпълнената с действие и най-амбициозна като сюжет досега. Действието ни връща към края на "Фантом", който остави читателите да се чудят дали главният герой Хуле ще оцелее. "Полиция" не дава отговора лесно – в началото Хуле присъства по-скоро като спомен или вдъхновение за колегите и близките си.

Случаят, с който се сблъсква полицията на Осло, е кулминацията на серията: в продължение на години поредица потресаващи убийства са останали неразкрити, макар че развитието на ДНК анализирането обещава нови възможности. Полицаите, работили по случаите и несполучили в откриването на виновника, биват подмамвани на местопрестъпленията на "годишнината" от деянието.

И там срещат не по-малко потресаващ край. Дали убиецът е същият и цели да прикрие евентуални следи? Или е "апостол на правосъдието", който вярва, че неспособните да разкрият престъпленията трябва да заплатят? Възможно ли е убиецът на полицаи сам да е от силите на реда, да е погнусен от корупцията, плъзнала чак до високите етажи? Дали е част от тази корупция?

Новите жертви разпалват нови теории – считаните за мъртви се оказват живи (и обратното) и безкрайните обрати подсещат, че "човешкият мозък е като четириизмерен лабиринт. Всеки е бил там; никой не знае пътя."

Норвежецът Ю Несбьо е абсолютната звезда на скандинавското криминале. Книгите му са издадени в повече от 40 страни в тираж над 25 милиона, спечелил е вече множество награди и признания.

Читателските клубове гласуват неговата „Червеношийка” за най-добрия криминален роман на Норвегия. Министър-председателят и кралят водят разговори за книгите му. Кара колело с генералния секретар на НАТО. Екранизацията на романа „Ловци на глави” печели наградата БАФТА за най-добър чуждоезичен филм.

Мрачният свят на Несбьо е привлякъл интереса и на Холивуд – предстоят снимки по няколко бъдещи заглавия, говори се за участие на Леонардо ди Каприо, а по NBC ще стартира касов сериал.

С „Полиция“ Несбьо слага край (поне засега) на серията за любимия на милиони инспектор Хари Хуле. В интервю за „Чикаго трибюн“ казва: „Ако погледнете на книгите ми като цялостна творба, ще видите, че това е мрачното пътуване на един мъж, чиято първоначална точка е етичното, правилното.

Но той постепенно се носи към тъмната страна. По пътя се превръща в престъпник и извършва много от онези престъпления, за които преследва други хора. Именно това можеш да направиш в криминалните романи – можеш да поставиш морални въпроси; дори и да не дадеш отговори, то поне предположения какви са мотивите при избора на правилно и грешно. Накрая винаги остава истинският въпрос: Какво е правилното? Какво е грешното?“

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти