Поглед към съвременна Индия и още нещо

Поглед към съвременна Индия и още нещо
Снимка: netinfo

„Дързък и възхитителен роман, написан с енергия и усет…

Албиния е постигнала нещо изключително, съчетавайки семейна история от нашето съвремие
с разказ за древни богове и аватари… Роман с невероятно заплетен сюжет и пищни подробности
от индийския живот, който се чете с лекота. Резултатът е превъзходен.“
The Financial Times

Направлявана от вещата ръка на Ганеша – мъдрото божество със слонска глава, легендарен писар на епоса „Махабхарата“ и благовещател, премахващ всякакви препятствия, – драматичният сюжет на този роман се разгръща в съвременен Делхи и дръзко пресича установени религиозни и обществени граници, преплита истории за божества и техните превъплъщения, отправя древни послания към герои от нашето съвремие, а самите тях великодушно изпраща на поучително пътешествие в миналото.

За автора
Алис Албиния е родена през 1976 г. в Лондон. Следва английска литература в Кеймбридж и история на Южна Азия в Института по ориенталистични и африкански изследвания.

Две години работи в Делхи като журналист и редактор. Дебютната ѝ книга „Империите на Инд“ (2008) печели наградата „Съмърсет Моъм“, наградата за публицистично произведение „Джъруд“ на Кралското литературно дружество, наградата „Долман“ за пътепис и наградата La Toison d’Or du livre d’aventure vécue.

„Книгата на Лила“ е първото ѝ белетристично произведение – колоритен и пищен разказ, почерпил щедро от величавата традиция на индийския класически епос.

За преводача
Надежда Розова (1968) превежда и редактира художествена и научна проза от английски език и от хинди. Сред авторите ѝ са Джейн Остин, Джейн Ъркхарт, Салман Рушди, Дафни Дю Морие, Халед Хосейни, Джон Гришам, Кейт Мортън, Уилям Тревър, Джоузеф О’Конър, Стивън Хокинг, Джон Брокман, Джоан Харис, Удаян Ваджпеи, Нирмал Варма, Камлешвар, Кришна Балдев Вейд, Джилиан Флин и др. Обича да странства из вътрешни и външни светове и посреща с възторг всяка победа на знанието и съпътстващата го тъга.

Отзиви:

 „Албиния майсторски изтъкава гоблена на своята историята, а героите й съвсем осезаемо оживяват в цялото си великолепие.“
TimeOut London

„Алис Албиния пише с нежност и наблюдателност за несъвършенствата на героите си, без да храни илюзии по техен адрес. В този мъдър и прекрасен роман тя отправя безпощаден и изобличителен поглед към Делхи и съвременна Индия.“
Амит Чаудхури, автор на Безсмъртните

„В Книгата на Лила Албиния оставя въображението си да се лее волно и величествено като реката Инд.“
The Hindu

„Приковаващ вниманието разказ, който съчетава задълбоченото и игривото, съвременното и традиционното, светското и митологичното – нишките, от които е изтъкана съвременна Индия.“
Манил Сури, автор на Смъртта на Вишну

„Книгата на Лила е вдъхновяващ роман, в който Албиния умело направлява сложен и многообразен набор от персонажи. Нейната историческа проницателност и задълбочено вникване в културата й помагат да изгради въздействащ разказ за страна, която не е нейна родина, ала не е и непозната територия“.
The Guardian

„Историята на Делхи от началото на миналото десетилетие, разказана с помощта на герои и места, които тутакси разпознаваш…“
Wall Street Journal

„Представете си всички драматични събития, любовни интриги и семейни разногласия от древноиндийския епос „Махабхарата“, преразказани в сатиричен дух и пренесени в съвременността… Получава се увлекателно и забавно четиво“.
The Daily Beast

„Албиния умее да разказва.“
The Hindu

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти