Почитаме Успение Богородично

Почитаме Успение Богородично
Снимка: Thinkstock

На 15 август православните християни и католиците отбелязват големия църковен празник Успение (заспиване) на Пресвета Богородица.

На този ден Божията майка напуска земния живот на 64-годишна възраст и отива при възлюбения си син. Три дни преди това Архангел Гавраил ѝ съобщава, че Бог е пожелал да вземе майка си в своето царство, за да царува вечно с него.  

На днешния празник, наречен още Голяма Богородица, се отбелязва земната смърт(успение) на Христовата майка, за разлика от Малка Богородица, когато се чества рождението ѝ. На Успение Богородично, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които жените след това раздават за здраве и за починалите близки. Миряните се уповават на вярата си и търсят покровителството на Света Богородица в различни житейските проблеми, за здраве и закрила на семейството.

Около този празник се организират родови срещи, свързани с жертвоприношение – готви се курбан и се раздава за здраве, живот, за плодородна година, против премеждия и болести. 

На трапезата, според традицията, трябва да има питка, украсена с орнамент, каша от пилешко месо, варено жито, царевица и тиква. Поднасят се диня, круши, грозде  и други летни плодове.

Вярващите даряват на църквата свещи, домашно тъкано платно, месал, кърпа и пари.

На Голяма Богородица имен ден празнуват всички, носещи имената Мария, Марияна, Мариян, Марий и др.

Намерете информация за още български празници и характерните за тях традиции в рубриката ни "Празници".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти