Днес почитаме паметта на смела светица. Ето кой празнува имен ден...

християнство
Снимка: iStock

На 18 септември православната църква чества паметта на Св. мъченица Ариадна.

Света мъченица Ариадна пострадала за Христа при царуването на император Адриан (управлявал от 117 до 138 година)*. Тя била робиня на управителя на град Примниса във Фригия на име Тертил.

Когато по случай рождения ден на сина си Тертил организирал тържество в идолския храм и принасял жертви с приятелите и съседите си, Ариадна останала вкъщи и не пожелала да празнува с езичниците.

Тогава господарят ѝ се разгневил и я подложил на мъчения. Той я затворил без храна и вода, принуждавайки я да се отрече от Христа, но вярата на Ариадна била непоколебима. Накрая я освободил от тъмницата и тя напуснала града.

Впоследствие Тертил съжалил и тръгнал да я преследва заедно със слугите си. Като видяла преследвачите си, Света Ариадна побягнала и стигнала до една скала. Там започнала да моли Бога да я избави от ръцете на враговете. В този момент се случило чудо – скалата се разтворила, светицата влязла вътре в камъка и двете половини на скалата се съединили отново

Преследвачите били обзети от страх и паника, започнали да се бият помежду си и умрели от собствените си копия. 

Красивото име Ариадна, което не се среща често в България, има старогръцки корени и означава "пресвята; чиста". Ариадна, която в гръцката митология е дъщеря на цар Минос от Крит, помага на Тезей да победи Минотавъра.

На днешния ден се чества и паметта на светите мъченици София и Ирина, загинали от меч, и мъченика Кастор, който починал, измъчван от глад от идолопоклонниците.

13 имена, които носят божествена сила

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти