Почина основателят на ИКЕА

икеа
Снимка: BBC

На 91-годишна възраст почина основателят на шведската мебелна верига ИКЕА Ингвар Кампрад, съобщи компанията.

Един от най-великите предприемачи на ХХ век е починал в дома си в Смоланд, Швеция, на 27 януари, се посочва в изявлението.

Той създава ИКЕА през 1943 година, когато е едва 17-годишен. Успех постига обаче едва през 1956 година, когато компанията става първата, предлагаща мебели в компактни опаковки.

Идеята му хрумва, докато гледа как работници демонтират краката на маса, за да може тя да се събере в колата на клиента и осъзнава, че спестяването на място означава спестяване на пари.

Уют по скандинавски
Снимка: Ikea

"Ингвар Кампрад бе велик предприемач от вида, типичен за Южна Швеция - трудолюбив и упорит, с много топлина и закачливи искри в очите. Той работи до самия край на живота си, оставайки верен на максимата си, че повечето неща тепърва трябва да бъдат направени", отбелязва компанията.

Името на ИКЕА е акроним - то обединява буквите "И" за Ингвар, "К" за Кампрад, "Е" от името на семейната ферма "Елмтарюд" и "А" за селцето Агунарюд, където основателят на компанията е израснал.

Уют по скандинавски
Снимка: Ikea

Имената на различните серии в магазина също имат своята логика, вижте в галерията, заедно с няколко прекрасни примера за скандинавски >>>

Още за обзавеждането на дома

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти