
С настъпването на така очакваните топли дни апетитът ни се насочва към по-леки, свежи и ароматни ястия. Лятото е времето, в което постоянно мислено сме на морето, дори когато сме далече от него – включително и за типичните летни ястия, които имаме чувството, че можем да ядем целогодишно. Това са онези рецепти, които съчетават лекота, свежест и финес, а сред тях морската кухня определено държи челните места в класациите за любими летни ястия.
В този дух е и рецептата, която победителят в тазгодишното издание на Hell's Kitchen избра да демонстрира. Стилното и лесно за приготвяне предложение включва шафраново ризото, комбинирано с крехък лаврак, хрупкави аспержи, чери домати и завършено с ароматно билково олио. Това ястие е не само визуално впечатляващо, но и истинско вкусово удоволствие — идеално за летни вечери с чаша вино и хубава компания.
Ето и как да си го приготвите още днес у дома!
Ако смятате, че вечерта няма да имате време за всичко, започнете с предварителна подготовка на базата за ризото, от която после ще ви е много по-лесно. Базата за ризото се прави изключително лесно – запържвате шалота, после малко и ориза арборио, гасите с бяло вино и постепенно добавяте зеленчуковия бульон. И най-важното – пробвайте лично, за да сте наясно докъде сте стигнали. Съветът на Мартин е да го оставите на около 70-80% готовност, за да можете след това да го завършите лесно.
Когато започнете да готвите ризотото, сложете вътре предварително направен зеленчуков бульон, сол и черен пипер, а след това и шафран – той ще добави хубав цвят. Всичко това можете да направите лесно в касеролата на Tefal, която е част от комплекта многофункцинални съдове от 20 части Tefal Ingenio Emotion. В него има тигани, касероли, уок тиган, дълбок тиган, стъклен капак, херметични капаци, 2 бр. аксесоари (лъжица, шпатула), 4 протектора за тигани и 2 подвижни дръжки. Буквално всичко необходимо за една кухня – в съдовете можете да гриловате, задушавате и печете, сервирате и съхранявате храна, а после лесно да ги приберете един в друг, така че да не заемат място.
Следва подготовката на лаврака – осолете филето, сложете му и малко черен пипер – и от двете страни, сложете тигана Ingenio Emotion на котлона и добавете малко зехтин. Поставете филето вътре – винаги първо от страната на кожата, и оставете да се запържи. Бъдете спокойни – тиганът има дебело дъно, което осигурява равномерно разпределение на топлината. През това време се заемете с билковото олио, което Мартин приготвя в блендера на Tefal - PerfectMix.
С този уред можете да приготвяте разнообразни рецепти за горещи и студени ястия. Снабден е с 10 автоматични програми – 4 студени (смути, млечен шейк, десерт, натрошен лед) и 6 горещи (компот, крем супа, стандартна супа, разбъркване, мляко с няколко вида зърнени храни, горещ сос) на една ръка разстояние. С него можете да осигурите високоскоростно миксиране, благодарение на мотора с мощност 1400 W и ексклузивните остриета Powelix. А програмата за за дълбоко почистване убива 99,99% от бактериите, без да е необходим препарат за миене на съдове.
За билковото олио ще ви трябва нарязан магданоз и копър, включително дръжките. Добавете олио в блендера (или пък зехтин, ако обичате по-наситен вкус), блендирайте и не забравяйте междувременно да обърнете рибата в тигана, като ѝ добавите и малко мащерка и обилно количество масло. Сложете и няколко скилидки чесън за аромат.
Дръпнете тигана от котлона и на негово място сложете друга касерола от комплекта Ingenio Emotion, като я оставите да загрее добре. В нея ще изсипете блендираното билково олио, за да може да се пресече и да добие наситен зелен цвят. След това го прецедете – отгоре ще останат излишните количества копър и магданоз, а в съда отдолу ще имате само еликсира, билковото олио.
Извадете лаврака в чиния и го оставете на една страна, а в същата мазнина в тигана сложете предварително бланшираните и изчистени аспержи, оставете ги да станат леко златисти и добавете още масло. Сложете им сол и черен пипер, добавете и чери домати и ги оставете да се сотират. Поставете касеролата с ризотото на котлона, добавете още масло и малко бульон, и матирайте ориза без да го бъркате, и след това сте готови за плейтване!
Започнете с ризотото, настържете върху него малко пармезан, до него поставете филето от лаврак, а отгоре – аспержите и сотираните чери домати. Поръсете с капки от билковото олио и сложете някаква украса от листа или микроси. След това сервирайте – на близките си или пък на самите себе си, защото и шеф готвачите заслужават да се хранят от красиво подредени чинии с изкушенията, които самите те са сътворили.
Приятен апетит!
РЕЦЕПТАТА:• Ориз Арборио – 80 г
• Зеленчуков бульон – 300 мл
• Бяло вино – 50 мл
• Шафран – щипка (накиснат в 1 с.л. топла вода 5 мин)
• Масло – 10 г
• Зехтин – 1 ч.л.
• Чесън – 1 скилидка, ситно нарязана
• Сол и черен пипер – на вкус
• Аспержи – 4–5 броя, нарязани на 3 части
За рибата:
• Филе от лаврак – 120–150 г (с кожа)
• Прясна мащерка – 1–2 стръка
• Чесън – 1 скилидка, смачкана
• Олио – 1 ч.л.
• Масло – 10 г
• Сол и пипер – на вкус
За билково около:
• Олио (или зехтин, ако предпочиташ по-интензивен вкус) – 200 мл
• Пресен магданоз – 1 връзка
• Щипка сол