Създадено за

Победителят в Hell's Kitchen ни сервира божествена лятна вечеря

Победителят в Hell's Kitchen ни сервира божествена лятна вечеря
Снимка: Tefal

С настъпването на така очакваните топли дни апетитът ни се насочва към по-леки, свежи и ароматни ястия. Лятото е времето, в което постоянно мислено сме на морето, дори когато сме далече от него – включително и за типичните летни ястия, които имаме чувството, че можем да ядем целогодишно. Това са онези рецепти, които съчетават лекота, свежест и финес, а сред тях морската кухня определено държи челните места в класациите за любими летни ястия.

В този дух е и рецептата, която победителят в тазгодишното издание на Hell's Kitchen избра да демонстрира. Стилното и лесно за приготвяне предложение включва шафраново ризото, комбинирано с крехък лаврак, хрупкави аспержи, чери домати и завършено с ароматно билково олио. Това ястие е не само визуално впечатляващо, но и истинско вкусово удоволствие — идеално за летни вечери с чаша вино и хубава компания.

Ето и как да си го приготвите още днес у дома!

Ако смятате, че вечерта няма да имате време за всичко, започнете с предварителна подготовка на базата за ризото, от която после ще ви е много по-лесно. Базата за ризото се прави изключително лесно – запържвате шалота, после малко и ориза арборио, гасите с бяло вино и постепенно добавяте зеленчуковия бульон. И най-важното – пробвайте лично, за да сте наясно докъде сте стигнали. Съветът на Мартин е да го оставите на около 70-80% готовност, за да можете след това да го завършите лесно.

Когато започнете да готвите ризотото, сложете вътре предварително направен зеленчуков бульон, сол и черен пипер, а след това и шафран – той ще добави хубав цвят. Всичко това можете да направите лесно в касеролата на Tefal, която е част от комплекта многофункцинални съдове от 20 части Tefal Ingenio Emotion. В него има тигани, касероли, уок тиган, дълбок тиган, стъклен капак, херметични капаци, 2 бр. аксесоари (лъжица, шпатула), 4 протектора за тигани и 2 подвижни дръжки. Буквално всичко необходимо за една кухня – в съдовете можете да гриловате, задушавате и печете, сервирате и съхранявате храна, а после лесно да ги приберете един в друг, така че да не заемат място.

Снимка: Tefal

Следва подготовката на лаврака – осолете филето, сложете му и малко черен пипер – и от двете страни, сложете тигана Ingenio Emotion на котлона и добавете малко зехтин. Поставете филето вътре – винаги първо от страната на кожата, и оставете да се запържи. Бъдете спокойни – тиганът има дебело дъно, което осигурява равномерно разпределение на топлината. През това време се заемете с билковото олио, което Мартин приготвя в блендера на Tefal - PerfectMix.

Снимка: Tefal


С този уред можете да приготвяте разнообразни рецепти за  горещи и студени ястия. Снабден е с 10 автоматични програми – 4 студени (смути, млечен шейк, десерт, натрошен лед) и 6 горещи (компот, крем супа, стандартна супа, разбъркване, мляко с няколко вида зърнени храни, горещ сос) на една ръка разстояние. С него можете да осигурите високоскоростно миксиране, благодарение на мотора с мощност 1400 W и ексклузивните остриета Powelix.  А програмата за за дълбоко почистване убива 99,99% от бактериите, без да е необходим препарат за миене на съдове.

За билковото олио ще ви трябва нарязан магданоз и копър, включително дръжките. Добавете олио в блендера (или пък зехтин, ако обичате по-наситен вкус), блендирайте и не забравяйте междувременно да обърнете рибата в тигана, като ѝ добавите и малко мащерка и обилно количество масло. Сложете и няколко скилидки чесън за аромат.

Дръпнете тигана от котлона и на негово място сложете друга касерола от комплекта Ingenio Emotion, като я оставите да загрее добре. В нея ще изсипете блендираното билково олио, за да може да се пресече и да добие наситен зелен цвят. След това го прецедете – отгоре ще останат излишните количества копър и магданоз, а в съда отдолу ще имате само еликсира, билковото олио.

Извадете лаврака в чиния и го оставете на една страна, а в същата мазнина в тигана сложете предварително бланшираните и изчистени аспержи, оставете ги да станат леко златисти и добавете още масло. Сложете им сол и черен пипер, добавете и чери домати и ги оставете да се сотират. Поставете касеролата с ризотото на котлона, добавете още масло и малко бульон, и матирайте ориза без да го бъркате, и след това сте готови за плейтване!

Започнете с ризотото, настържете върху него малко пармезан, до него поставете филето от лаврак, а отгоре – аспержите и сотираните чери домати. Поръсете с капки от билковото олио и сложете някаква украса от листа или микроси. След това сервирайте – на близките си или пък на самите себе си, защото и шеф готвачите заслужават да се хранят от красиво подредени чинии с изкушенията, които самите те са сътворили.

Приятен апетит!



РЕЦЕПТАТА:

    •    Ориз Арборио – 80 г

    •    Зеленчуков бульон – 300 мл

    •    Бяло вино – 50 мл

    •    Шафран – щипка (накиснат в 1 с.л. топла вода 5 мин)

    •    Масло – 10 г

    •    Зехтин – 1 ч.л.

    •    Чесън – 1 скилидка, ситно нарязана

    •    Сол и черен пипер – на вкус

    •    Аспержи – 4–5 броя, нарязани на 3 части

За рибата:

    •    Филе от лаврак – 120–150 г (с кожа)

    •    Прясна мащерка – 1–2 стръка

    •    Чесън – 1 скилидка, смачкана

    •    Олио – 1 ч.л.

    •    Масло – 10 г

    •    Сол и пипер – на вкус

За билково около:

    •    Олио (или зехтин, ако предпочиташ по-интензивен вкус) – 200 мл

    •    Пресен магданоз – 1 връзка

    •    Щипка сол

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти