По пътя на Маите

По пътя на Маите
Снимка: Thinkstock

Белиз - много екзотика, уникални флора и фауна, невероятни исторически и археологически места за посещение, приказна лагуна с втория по големина бариерен риф в света, ниско индустриализирана, известна с дърводобива, риболова и единствения по-сериозен приход за страната - туристическия бизнес.

Малка страна с най-малката столица в света (Белмопан - население около 10 000 души) е разположена на брега на Карибско море, граничеща с Мексико и Гватемала.

Единствената страна в Латинска Америка, чийто официален език е английският, местният - белизски креол, испански и маянски са също често срещани в употреба от местните.

Първоначално Белиз е била част от Британската империя, от 1981 г. е независима държава, но продължава да признава Британската кралица за свой държавен глава. Цивилизацията на Маите се е разпростирала на територията на днешен Белиз от около 1500 г. пр. Хр. до около 900 г. Неповторими и неустоими предложения за забавления - исторически забележителности, руини, наблюдение на животински видове, чието разнообразие е невероятно, бариерен риф с дължина 290 км - рай за гмуркачи, плувци, риболов и други водни атракции привличат все повече туристи от цял свят - това е кратката визитка на Белиз.

Отправяме се към една от целите на нашето пътешествие - Алтун Ха, древен град от културата на Маите - разположен на около 50 км от столицата Белмопан), известен с оцелелите през векове и урагани руини.

Пътната инфраструктура не е от най-развитите в региона и се усеща през цялото пътуване.

Комплексът е разположен на около 8 кв. км. Името в превод, според едната от версиите, означава каменен резервоар за вода.

След планинското пътешествие на температура 35°С (на закрито) с неописуемо желание се впускаме в следващото ни приключение, а именно - да се гмурнем в прочутата Голяма синя дупка (The Great Blue Нole), популяризирана от Жак Кусто като една от топ 10 дестинации за гмуркане в света.

Дълбочината ѝ е 124 м, и в нея могат да се наблюдават причудливи сталактити с наклон от 5 градуса, които доказват за геоложките промени през времето. В невероятно бистрите води на рифа могат да се наблюдава многообразие от морски обитатели, красиви пещери и образувания. Посещение на някои от островите наоколо, наброяващи 200, разходка с колело, посещение на някой от парковете за животни, пътешествие в джунглата или просто безгрижно излежаване на някой от прекрасните плажове.

Камерите са нон-стоп в ръцете и дори за миг не искаш да изпуснеш и момент или обект от тази омайна картина с автор природата.

Следващата ни забележителност от цивилизацията на Маите ще ни отведе до Чиченица в Мексико. Но за нея ще разкажем в следващата статия - очаквайте я скоро в Edna.bg.

Автор: Милен Стратиев

Прочетете още:

Най-добрите места за гмуркане в света

Мечтай, опитвай, наслаждавай се...

Първороден екзотичен грях: Бора Бора

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти