По острието на страницата

По острието на страницата
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Ако една книга не ме грабне до 50-та страница, няма шанс не само да я харесам, а дори да стигна до финала ѝ.

Когато започнах да чета "Вечерята" на Херман Кох, се съпротивлявах на привидно равното и почти незабележимо движение на фабулата. Надявах се на по-голям драматизъм и бързи обрати. Все пак авторът е с опит като актьор и сценарист. И тъкмо да се ядосам и да се откажа, когато сюжетът ми поднесе изненада с преобръщането на фокуса към иначе безсмислената среща на двама братя, диаметрално противоположни като морал и социално позициониране. 

И тъй, от роман - критика на средната класа в Холандия и лицемерието на трапезата на уж близки роднини, "Вечерята" се превърна в зашеметяваща апология на бащинството. За един толкова предубеден читател като мен такова откритие ме изправи на нокти и не ме остави да спя няколко нощи, докато не свърша тази, а и следващата книга на Херман Кох – превежданият на близо 40 езика нов модерен холандски романист.

"Вечерята" е филмирана, но се очаква и нова холивудска версия, режисирана от Кейт Бланшет. Книгата е много театрална, не само защото действието се развива в рамките на няколко часа и с това се спазва аристотеловото единство на място, действие и време, но и защото представлява една затворена ситуация, от която никой не може да излезе същият.

За пуританите тази книга е шамар с езика си, с оголената си откровеност, с разкриването на най-тъмните кътчета в душата на иначе морални и добри хора, с жестокостта си в разказа за един баща, готов на всичко, за да запази детството на детето си. Тук има страшно насилие на помислите, заради потискани страхове и тотален недостиг на вяра, любов и надежда. Престъплението е не в случайното убийство, а в това, което героите са готови да си причинят, за да го прикрят.

В същата минорна тоналност, с режещо и безпощадно чувство за неудовлетвореност, със самоизяждащо желание за мъст и защита на най-свидното – невинността на едно порастващо дете, е излят и другият безкомпромисен роман на Кох – "Вила с басейн".

"Отмъщението е блюдо, което се сервира студено", то може да превърне всяко горещо сърце в лед и всеки честен мъж и любящ баща в убиец. Случайността е предопределена от собствените ни помисли и страхове – това е поредният урок на Херман Кох в историята за една провалена ваканция в иначе прекрасна вила с басейн.

Разказът се води от името на бащата, който тук по професия е лекар, също толкова неудовлетворен, циничен и пълен с комплекси, колкото и бащата учител от "Вечерята". Един баща, за когото битката за честта на собствената му дъщеря, го кара да престъпи с лекота не само хипократовата клетва, но и собственото си достойнство.

И двата романа задават въпроса за греха и неговата репродуктивност. Кой плаща цената за собствените ни грешки? Дали грехът се измива с друг грях? Кой има право да сложи точка и край, да бъде съдник, да пренареди съдбата?

Отговорите не са лесни.

Обвиняват този тип литература в студенина и прекомерна натуралност. Е, да, това не са книги, подходящи за компания на сутрешното ви кафе в луксозния спа хотел по време на медения ви месец. Но от тези книги може да научите повече за живота от всички риалити формати по всички канали на телевизиите този сезон.

В моята лична библиотека това са книги, които достойно ще застанат до Чехов и Булгаков, защото през жестокостта си, всъщност те обичат човека. С всичките му слабости и страхове. Най-вече заради тях.

И ако за вас този тип романи са твърде тежки, сложни и трудни, вземете си “Книжарничката на острова“. Тя ще ви разтовари, усмихне и вдъхнови.

Това е една топла, уютна и удобна книга, в която можеш да се сгушиш, когато ти студено. В нея един книжар, собственик на единствената книжарничка в малко градче, наскоро останал вдовец, ненадейно среща огромното предизвикателство да отгледа една любов и едно дете. И двете буквално го чакат пред вратата. Той само трябва да я отвори и да ги пусне вътре. Което не винаги е толкова лесно.

Книга-приказка за пораснали момичета, които обичат книгите и истинските мъже. Чудесно четиво за преди лягане. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти