Пластмасата е по-опасна от цигарите и също толкова трудна за отказване

Пластмасата е по-опасна от цигарите и също толкова трудна за отказване
Снимка: netinfo

Велина Томова

Пушенето е много лош човешки навик, донесъл преждевременната смърт на милиони хора. Но това, което е по-страшно от пушенето и което ще навреди на абсолютно всички, не само на пушача и неговите близки, е пластмасата.

Към нея сме пристрастени всички – от децата до бабите, от най-образованите до най-работливите, от най-здравословно живеещите до най-големите любители на бира и бекон.

Ние обожаваме пластмасата. Харесва ни свободата да използваме нещо и да го захвърлим с лекота.

Харесваме липсата на задължения към пластмасовите прибори и кутии. Харесваме елегантния вид, който питието ни придобива само с добавянето на една сламка.

Ние не можем да живеем и без найлоновите пликчета. Обичаме да ни слагат в тях всичко, което си купим, без значение дали не можем да вземем покупката си просто в ръка.

 

If this doesn't make your heart sink and realize the gravity of the mess we're in, I don't know what will.......

Публикувахте от Brush with Bamboo в Сряда, 23 май 2018 г.

Обожаваме да купуваме на децата си играчки, с които развиваме въображението им, създаваме им приказен свят, а след 3 години изхвърляме, защото децата са пораснали.

Ние не можем да живеем без пластмаса и тя е нашата смъртна присъда.

Пластмасата, за разлика от цигарите, които се превръщат в гаден дим и наслагвания по белите дробове на пушещия, не се превръща в нищо.

 

Think of your "FORKPRINT"! You can get Re-Usable Bamboo utensils at Super Value now :) #NoSingleUsePlastic #BahamasPlasticMovement #BlueBahamas #PlasticOcean #BREEF242

Публикувахте от Mallory Mediodia Raphael в Събота, 11 август 2018 г.

Пластмасата си е такава, каквато си е, в продължение на 200 години. После се разпада евентуално на по-малки пластмасови частици. Не изчезва, не се абсорбира, не се изпарява.

Всяка една четка за зъби, произведена от 1930 година досега е все още тук. В сметищата, сред храстите край кофите за боклук, зад някой речен камък, в корема на някой красив делфин…

Тук е. Ако сте малко по-упорити, можете да откриете първата си четка за зъби. Или тази на баба ви. Всичките са тук, просто са зад ъгъла.

 

Dear Grandma, is this yours? Scary to think that it could be! The nylon bristled toothbrush was introduced around 1939...

Публикувахте от Brush with Bamboo в Четвъртък, 9 ноември 2017 г.

Тук в България пластмасата все още не е проблем. То за нас нищо никога не става проблем докато не ни докосне пряко. Но понеже сме свикнали и без това да живеем в кочина, няколко летящи пликчета не ни вълнуват.

Не ни вълнуват и кампаниите за намаляване на употребата на пластмаса, защото нас това не ни засяга.

Преливащите кофи с боклук вечер се изпразват редовно, на следващата сутрин готови отново да поемат поредната порция пластмасови опаковки, пликчета и ненужни играчки.

От време на време виждаме някое клипче със замърсен с пластмаса океани, но понеже ние океан си нямаме, махваме с ръка и си взимаме ново капучино.

 

'Sewage Surfer' by @JustinHofman This tiny estuary seahorse ‘almost hopped’ from one bit of bouncing natural debris to...

Публикувахте от Plastic Pollution Coalition в Вторник, 12 септември 2017 г.

Разбъркваме го със сламка, която хвърляме в кофата 4 секунди по-късно и слагаме капаче на чашата, за да предпазим напитката си топла още няколко минути.

После капачето изчезва в кофата за боклук.

Грешка. Не изчезва. Отива на плаж. Например на Шабла. И пак се срещате, само че вече го гледате с погнуса, защото капачето е направило любимия ви плаж мръсен.

капачка
Снимка: Edna.bg

Дори да го хвърлите в плажната кофа, то няма да изчезне. Ще отиде на сметището върху купчината други капачета.

Купчината ще расте неудържимо докато не ни затрупа. Тогава обаче ще е късно за реакция.

Сега все още е лесно да откажем пластмасата. Просто кажете „не, благодаря, не искам пликче, сламка и капачка за кафето ми". Поне това дължим на децата си. 

 

Спомнете си за този клип следващия път, когато на пазара тръгнат да ви слагат всеки зеленчук в отделна торбичка. Или...

Публикувахте от Edna.bg в Четвъртък, 16 август 2018 г.

 

Още по темата

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти