Пирамидата на Дилтс: Защо животът ни е такъв, какъвто е?

жена пирамиди
Снимка: iStock

Защо животът ни е такъв, какъвто е?! Сигурно всеки един от вас си е задавал този въпрос поне веднъж.

Робърт Дилтс – един от най-известните експерти в невролингвистичното програмиране, предлага удобен модел за описание на живота във вид на пирамида, разделена на нива – от основата към върха ѝ.

Пирамидата позволява по-добре да разберете защо живеете така, както живеете, и защо имате това, което имате. Тя ще ни помогне да анализирате живота си, задавайки си важни въпроси, свързани с него. Веднага щом разберете кои са основните ви проблеми, ще можете да ги решите и да поемете по нов път, пишат DarikNews.bg.

Нивата на пирамидата

Важно е да знаете, че за всяко ниво на пирамидата, отговорът на въпроса „Защо това е така“? се намира на следващото ниво.

x
Снимка: Thinkstock

Ниво 1: Какво имам?

Най-ниското ниво на пирамидата е това на вашия бит, на ежедневието ви, финансите ви, работата или бизнеса ви, дома ви, семейството ви, кръга ви на общуване и т.н. То отговаря на въпроса „Какво имам“? Ако се питате „Защо имам това, което имам“, ще трябва да потърсите отговора на второ ниво, където са вашите действия.

Ниво 2: Какво правя?

Този въпрос е свързан с определени действия. Логично е, че те влияят на всичко, което имаме. От това, което правите всеки ден, много зависи онова, което имате като краен резултат. Помислете защо вършите определени неща. Отговорът ви очаква на следващото ниво - това на стратегиите.

Ниво 3: Как избирам?

Според това как взимате решения, как правите своя избор, каква стратегия ви води – стремите се към повече или гледате да не се напрягате много-много, живеете за деня или планирате за години напред и т.н., зависи как ще действате в отделните ситуации. От вас зависи дали ще се образовате във всяко свободно време или ще пиете бира пред телевизора, дали ще поемате инициативи в работата си или ще следвате рутината.

Ако се питате: „Защо избирам това, което избирам“, ще трябва да се издигнете с още едно ниво нагоре по пирамидата на Дилтс, за да получите отговора.

Шест магически глагола за позитивен живот

Ниво 4: В какво вярвам?

На четвърто ниво се крият вашите убеждения. В какво вярвам? Ако вярвате, че можете да си намерите добра работа само с връзки, със сигурност няма да полагате големи усилия в развитието си. Но ако сте убедени, че чрез постоянство се преодоляват всички препятствия, то ще опитвате отново и отново, докато успеете.

Ниво 5: Какъв съм аз?

Петото ниво на пирамидата отговаря за самосъзнанието и самоидентификацията. „Какъв съм аз?“ Отговорът на този въпрос зависи от повечето ви убеждения. Ясно е, че за човека, който казва „Аз съм бездарник и никому ненужен неудачник“ и за човека, който казва „Аз съм гений и съм роден, за да постигна успехи“, нещата в живота се случват по различен начин, защото имат различна представа за света.

Причините, поради които душата ви е избрала този живот

Ниво 6: Защо живея?

Последното ниво на пирамидата е ниво на мисията, на смисъла на живота. Отговаря на въпроса „Защо живея?“ Но този отговор се простира извън нашите човешки качества и възможности.

Най-важното, което следва да запомните, е, че обикновено проблемът не може да бъде решен на нивото, на което е възникнал. Задайте си тези въпроси, открийте отговорите и вижте къде боксува животът ви и какво трябва да направите, за да го промените.

Истинските промени и трансформации се случват, когато работите на ниво: вярвания, убеждения и ценности или по-нагоре! Промени на по-ниските нива в повечето случаи не се отразяват на горните нива и не са трайни.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти