Певицата Ииока със специално интервю за Edna.bg

Певицата Ииока със специално интервю за Edna.bg
Снимка: netinfo

Християн Немски

"Искам да бъда уважавана" - това означава името на соул и джаз певицата Ииока (Iyeoka) на родния ѝ нигерийски диалект "есан". Наред с многобройните си лекторски и поетични изяви, Ииока намира сили и време за пролетно-лятно турне, започнало през май от Атина. Българската му спирка е плажа на "Баш Бар" в созополския къмпинг "Градина" на 3 август от 23,00 часа, по покана на "Event Zone Agency". Първият концерт на американската изпълнителка от нигерийски произход ще бъде подгряван от талантливата Деси от "Sentimental Swingers".

У нас Ииока ще представи заедно с група инструменталисти песните от третия си и най-успешен албум "Say Yes" (издаден 2010 г.), както и нови композиции. Ииока е дипломиран фармацевт, израснала е в Бостън, а сред най-вдъхновяващите я изпълнители тя откроява Нина Симон, Шаде, Лорин Хил и Ейми Уайнхаус.

- За първи път ще пеете в България. Какво очаквате от концерта си у нас?
- Очаквам тържество на духа, културата и музиката. За да се организира едно турне, са нужни много усилия и екип от решителни хора, които да го осъществят. Нямам търпение да се срещна с българската публика и то на такова специално място като Черно море.

- В превод името Ви означава "Искам да бъда уважавана", а Вие какви хора уважавате и допускате до близкото си обкръжение?
- С уважението идва и отговорността към хората. Вярвам в енергията на любовта и природата и се възхищавам на грижовни, дисциплинирани и смели личности. Щастието ми от живота е немислимо без музиката, която обичам да дарявам на околните, където и да се намирам.

- През 2008 г. записахте кавър на песента "Desire" на групата "U2" ("Ю Ту"). Какво е усещането да се докоснеш до творчеството на такива сериозни музиканти?
- Какво по-хубаво от това да имаш възможността да се радваш на изкуството на изпълнители и музиканти, които задават критериите в съвременния музикален свят. Всички ние черпим от техните "плодове" на вдъхновение, а тази песен и гласът ми бе моят жест да покажа, че се наслаждавам на музиката на "U2", а освен това исках и да им благодаря за всички дела, с които са допринесли за подобряването на живота в Африка и света.

- Освен музика Вие пишете и поезия. Какви послания искате да отправите чрез своите песни и текстове?
- Поемата е като цвете, което подарявам на света като напомняне на цялата творческа енергия, която е в самите нас и ни заобикаля навсякъде. Смятам, че животът е чудо и посланията на моята поезия са отражение на любовта, мира, състраданието, прошката, както и постъпките ни в миналото, настоящето и бъдещето.

- Какви качества са необходими на един изпълнител, за да е успешен?
- Най-важното е човек да бъде ентусиазиран, устойчив, да обича работата си и да е способен да разкаже история чрез своите песни. Всеки търси любов, приятелства и одухотвореност, а музиката е техният събирателен образ.


- Вие сте говорител на асоциацията "Amenawon Foundation", която помага на децата в Нигерия по отношение на здраве, образование и социална интеграция. Какво Ви накара да се занимавате с подобна активност?
- Аз съм дипломиран фармацевт и винаги съм се вълнувала и съм била посветена в здравните грижи. Професията ми на фармацевт ми даде възможността да се сблъскам с последиците на болестите отблизо. Сега работата ми към тази асоциация ми позволява да помагам на социално слабите и болни хора в едни от най-бедните райони на Африка, за да допринеса със своя опит и знания за по-качествения живот в Нигерия и да покажа на останалите държави, че този проблем не бива да бъде пренебрегван.

- Какво не знаят хората за Вас?
- Преди една година станах майка. Докато бях бременна с моя син, почти не спирах концертната си дейност в Нигерия, Испания и много американски градове. Пътувах непрестанно до осмия месец от бременността ми.

- Кой е най-сериозният Ви успех?
- Преоткриването на хуманността и способността да творя. Най-голямата победа за мен е да осъзная случващото се в моя живот.

- Как си представяте развитието на професионалната Ви кариера след няколко години?
- Искам да постигна мъдрост и сила, която да ме напътства към правилните убеждения и решения относно работата и личния ми свят. Надявам се да творя с музиканти, а заедно с тях да преоткриваме нови култури, хора и места, които да обединим със средствата на музиката.

* Билети за концерта на Ииока у нас се продават ТУК и на касите на "Easypay" в цялата страна. Събитието се осъществява с подкрепата на Община Созопол.

* Видео към песента на Ииока "Simply Falling".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти