Петровден е днес

Петровден е днес
Снимка: Thinkstock

Православната църква отбелязва на днешния ден празника, посветен на паметта на Христовите ученици Петър и Павел.

Двамата апостоли са най-отявлените разпространители на Христовата вяра след Разпятието и Възнесението на Божия син и неслучайно са тачени като "вселенски учители и първовърховни престолници".

Петър бил беден рибар, преди да срещне Исус, а Павел бил яростен защитник на юдейската вяра, докато не бил осветлен от Господно видение. Двамата сподвижници са  били разпънати на кръст през 67 г.в Рим по заповед на император Нерон. Петър сам е пожелал да посрещне смъртта по начин, различен от този на Христос, защото се смятал за недостоен да сподели същата кончина като учителя си. Затова Петър е бил разпънат с главата надолу. През IV век император Константин нарежда на това място да се построи базилика, посветена на паметта на мъченика за Христовата вяра.

Любопитен факт е, че Петър е първият папа и основоположник на папската институция. Днес главният площад в люлката на Римокатолическата вяра, Ватикана, носи неговото име. Мощите на светеца са открити през 1940 г. в гробница под базиликата "Свети Петър", където археолози откриват надпис, гласящ "Петър е тук".

По традиция на петровденската трапеза се поднасят печено пиле, ранни ябълки петровки и колачета, които предварително се освещават в църква. Самобитните народни вярвания са отредили на Свети Петър мястото на пазител и ключар на райските порти, където душите биват съдени според земните си дела.

Името Петър означава "камък" (скала), а Павел означава малък.

На днешния ден празнуват всички, носещи имената: Петър, Петрана, Петя, Петьо, Пепа, Пейо, Пенка, Пенчо, Камен, Кремена, Павел, Павлина, Павлин, Павлета, Апостол.

Честит празник!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти