Паралелните светове на Атанас Хранов

Паралелните светове на Атанас Хранов
Снимка: netinfo

Крeмена Димитрова

Той е висок мъж с излъчване на благородник, загадъчен профил и запомнящ се тембър. Роден е през 60-те, носи едновременно бунтарски дух и светски чар. Обича да създава красота и приказки, използвайки въздишки и следобеди. Свири на тънката струна на спомена, сънищата и фантазиите, на желанията и обсебващата нега.

В живота му има поне шест жени, които го вдъхновяват да посегне към акрила и да създаде светове, които могат да обитават без да се сблъскват. В царството на картините на Атанас Хранов има на пръв поглед несъвместими детайли - чайници, обувки, рози, часовници, ключове, ябълки, червенокоси жени, прозорци, тополов пух.   

Ще запомните тези светове, създадени с щипка наивизъм, богат и смел колорит, с експлозия от винтидж орнаменти и поезия, защото са много женски.

Всеки сантиметър от големите 120/100 платна говори за Жената, която е обичана, която е мечтана, която наранява, отива си и се връща в сън, копнеж или спомен. Светът на тези картини  е множествен и безкраен, защото отваря прозорци към други измерения.

Техниката на художника напомня на пачуърк, но нарисуван и колажиран в логиката на триизмерни фантазии. Като стил напомня на култовия виенски Хундервасер.

Отличава се с изобретателни заглавия като: "Мъжете и тополовия пух", "Градините, в които те оставих", "Лицето ти чезне", "Астронония на вишните", "Шкаф за приказки", "И двете ти лица, които аз обичам". Често вдъхновител, кръстник и съавтор в проектите на Атанас Хранов е  Алексансър Секулов, негов съгражданин и приятел.

На 18-ти юни в галерия "Ракурси" ще бъде представена колекцията "Напълно Необходими Неща" на Атанас Хранов (създава картините и предметите) и Александър Секулов (разказва техните истории в думи, изречения, по-дълги изречения и пестеливи мълчания).

Двамата вече имат завидна обща биография: ”Наско Х. Истории с ром, джинджифил, стафиди и мед”, ”Плаващият град и мъжете от черен пипер”, книгите ”Колекционер на любовни изречения” и ”Малката светица и портокалите”, изложбите  ”Гравьор на сънища”, ”Страници от международен паспорт”, ”Светиците от Валпарайсо”. Отскоро те са свързани и с колекционерска къща "Пушкин&Плюшкин". Там можете да откриете чудни подаръци и вдъхновения.

В Столичната галерия "Ракурси" тече съвместна изложба на Атанас Хранов (живопис) и Васил Маргаритов (скулптура). Може да се разгледа до 22 юни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти