Създадено за

Панакота с малини и злато: Разбира се, че животът е прекрасен!

Tefal
Снимка: Tefal / Hell"s Kitchen

Италия – страната на любовта, модата и… десертите, които глезят душата. Сигурно няма човек, който да не е влюбен в поне един от традиционните италиански десерти. И ако тирамисуто обикновено е първото, което се сещаме, говорейки за италиански сладки вкусотии, панакотата може би остава малко по-назад в спомените. Сега обаче ще акцентираме точно на нея - един от онези изтънчени италиански шедьоври, които съчетават простота и елегантност.

Перфектна за всеки от нас, когато искаме да впечатлим с нещо фино и красиво, но без да прекарваме часове в кухнята. С нежен вкус и кадифена текстура, този десерт е като малък флирт – лек, съблазнителен и незабравим. Панакота е популярен десерт в Италия, който става известен през 20 век предимно в Пиемонт, Северна Италия. Доста късно, чак през 90-те години на миналия век, панакота става популярна и в други държави.

Ако сте на вълна „италиански десерти“, то със сигурност рецептата на Тоби – бронзов финалист от тазгодишното издание на Hell's Kitchen, ще ви прободе право в сърцето и ще се влюбите в нейната интерпретация на този ефирен, но запомнящ се десерт.

Отличителната черта на този десерт е бързината и лекотата на приготвяне – нещо, което със сигурност ще привлече желаещи да се пробват в приготовлението му. Десертът става лесно и бързо и за него не са необходими много продукти. Както и самата Тоби признава, това е десерт, който всеки може да приготви вкъщи. И още един плюс – подходящ е да бъде комбиниран с много различни плодове, с карамел, както и с различен вид алкохол.

И така, да се захващаме с панакотата, защото от много приказки, накрая ще си останем само с една въображаема панакота.

Първото, което трябва да приготвим, е масленото тесто. За него са ви необходими брашно, масло, яйце и захар, които обърквате в купа и месите с ръце.

То ще бъде подложка на панакотата, а към него ще добавим мус от маскарпоне и малини, както и сладко от ягоди, както и – дръжте се – ядливо злато! За декорация, но може и да си го хапнете, защото заслужавате.

Масленото тесто е готово, така че започваме със самата панакота. Тъй като панакота на италиански означава буквално „сготвена сметана“, вече е ясно, че за направата на този десерт ще ни трябва сметана и мляко.

Изсипете ги в дълбок тиган от комплекта многофункционални съдове Tefal Ingenio Emotion, затоплете ги, но внимавайте сместа да не кипва. Тези съдове са невероятно удобни, защото имат няколко ключови характеристики, които им дават огромно предимство. Подвижните им дръжки ги правят незаменими за бърза и разнообразна употреба у дома, както и за лесното им съхранение.

Tefal
Снимка: Tefal

В тези съдове можете да пържите, гриловате, да печете, да задушавате с лекота, защото те се превръщат от тигани в тенджери и  тави, както и кутии за съхранение. Всеки от тиганите в комплекта има топлинен индикатор Thermo-Signal™, който променя цвета си при достигане на идеалната температура, на която да започнете готвенето. Имат пълна съвместимост с всички котлони, включително индукционни.

Добавете малко захар и продължете да бъркате сместа с шпатула от комплекта Tefal Bienvenue – специална селекция от 9 прибора, включваща лъжица, решетъчна лъжица, лъжица за обръщане, ъглова шпатула, черпак, бъркалка, шпатула за палачинки, преса за картофи и щипка. С този комплект в кухнята си ще бъдете безкомпромисно подготвени за всякакви ситуации, без значение дали трябва да бъркате, остъргвате или да смесвате различни продукти. Лесни са за закачане, топлоустойчиви са, не драскат съдовете и са лесни за почистване.

Tefal
Снимка: Tefal

Връщаме се на панакотата с кратка историческа справка – преди години в Италия хората са приготвяли панакотата с желатин от риба. Сега, разбира се, вие можете да използвате телешки или свински, а ако желатинът не е вашето, просто заложете на агар-агар.

Ако все пак сте избрали желатина, прибавете го към затоплената смес, като предварително сте го оставили в студена вода, за да може да се отпусне. Оставяте го малко в сместа, след което можете да започнете да разливате сместа в каквато форма предпочитате – в силиконови формички или друг тип чашки. След това оставете сместа няколко часа в хладилник, за да стегне.

Докато това се случва, вие подгответе масленото тесто – Тоби предпочита да го прави на фурна, на 180 градуса, докато ъглите станат златисти. Разстелете го върху дъска, а ако решите, като нея, да правите кръмбъл, няма да е нужно да се стараете тестото да е равно или с перфектна форма. След като го пъхнете във фурната, се заемете със сладкото от ягоди. Ще го приготвите сами, като нарежете плодовете в касерола и ги поръсите със захар. Оставете ги на бавен огън, а докато сладкото се готви, се заемете с муса от маскарпоне и малини.

Изсипете маскарпонето в купа, добавете малко пудра захар и бъркайте – не се изкушавайте да го правите с миксер, тъй като много бързо става течно. Добавете малините и разбъркайте пак, но леко.

И ето, че сте готови сте за финалното изпълнение – плейтването!

В красив съд започнете с кръмбъла (хареса ни идеята на Тоби към него да бъдат добавени ядки шамфъстък за още по-голям разкош), след това сложете от муса с малини, отгоре поставяте панакотата и сладкото от ягоди. Няма правила при тези действия – украсете това съвършенство както на вас ви се иска.

Добавете пресни малини и ягоди върху муса, а за още повече красота може да прибавите и дребни цветя или предварително опечени решетъчни формички. Поръсете с ядливо злато, добавете няколко перлички и след това покажете десерта пред гостите или семейството си, представяйки си, че сте главно действащо лице в миланската Ла Скала! Защото този десерт заслужава нищо по-малко от силни аплодисменти и викане на бис, даже няколко пъти.

La vita è bella (Животът е красив) казват италианците и със сигурност са прави – особено ако всеки ден животът им сервира по една такава панакота!

А ето и рецептата:

• Масло 200 г

• Захар 100

• Брашно 300

• 1 яйце

• Шам фъстък 100 г

• 400 мл сладкарска сметана

• 200 прясно мляко

• 8 гр желатин

• 1 ванилия

• Маскарпоне 300 г

• 50 гр сладко от ягоди

• Ягоди 200 г

• Пудра захар за украса

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Edna пита

Оферти