Паметникът Бузлуджа - едно от най-красивите изоставени места в света

Паметникът Бузлуджа - едно от най-красивите изоставени места в света
Снимка: Thinkstock

Паметникът на Бузлуджа (официално име Дом-паметник на БКП) е популярното име на най-големия идеологически монумент на тоталитарния комунистически режим в България. 

Архитектурата му е описвана, като жертвен поднос и колона, символизиращи разгърнат флаг и венец в чест на Българската комунистическа партия. Издигнат е през 1981 г. на връх Хаджи Димитър. До паметника са прекарани асфалтови пътища от връх Шипка и от главния път Стара Загора-Русе.

Художественото оформление на Дома-паметник отнема 18 месеца и в него взимат участие над 60 творци.

g
Снимка: Thinkstock

След падането от власт на Тодор Живков и политическите промени в България от ноември 1989 г. състоянието на паметника се влошава драстично. През 1992 г. паметникът е одържавен по Закона за одържавяването на имуществото на БКП и запечатан.

g
Снимка: Thinkstock

Сградата започва да се руши, чупят се стъкла, изкъртват се мозайки, орнаменти и други елементи от конструкцията на паметника.

g
Снимка: Thinkstock

Монументът на връх Бузлуджа няма статут на паметник на културата. Въпреки всичко паметникът попада в класацията „Най-красивите изоставени места в света“, като запечатва в себе си спомена за една епоха.

Вижте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти