Отвъд конспиративните теории за „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“

книга Enthusiast
Снимка: Издателство Enthusiast/iStock

Още от самото си създаване масонството винаги е било мистерия за масовото общество. Новата книга от Владимир Левчев изследва Свободното зидарство и неговата история. „Масонството във Великобритания и САЩ: исторически документи и митове“, издавана от Ентусиаст“, разкрива реалната роля на масонските ложи, особено по време на буржоазните революции от XVIII и XIX в.

Владимир Левчев е български писател, поет, журналист и преподавател. Автор е на 15 стихосбирки, четири романа, както и на множество статии на културни и политически теми. Има няколко книги издадени в САЩ, Италия, Румъния и Северна Македония. По време на дългогодишния си престой във Вашингтон Владимир Левчев се запознава в дълбочина с тайните на масонството.

Много хора, включително и масони, които не познават историята и философията на своето братство, често се питат „Що е масонство?“. Все още никой не е дал окончателен и удовлетворяващ отговор, тъй като въпросът винаги остава отворен за по-задълбочени интерпретации. За да се избегнат конспиративните теории и догадки, Владимир Левчев се заема със задачата да даде дефиниция на Свободното зидарство и да разкрие неговата история във Великобритания и САЩ.

По естество масонството е сложна символна система, въплътена в таен ритуал. Той визуализира една своеобразна философия от времето на Английския ренесанс и Просвещението. Един начин на мислене, дискутиран от видната английска историчка Франсис Йейтс в книгата ѝ „Розенкройцеровото просвещение“.

Наистина ли масонството е всемогъщо тайно общество, което управлява целия свят? Създадена ли е Америка от масони? Религия ли е масонството? Или сатанински култ? С помощта на редица документи и лични свидетелства на видни масони Владимир Левчев дава просветление върху спорните въпроси по отношение на Свободното зидарство и неговата история.

книга Издателство Ентусиаст
Снимка: Издателство Ентусиаст

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти