Откъс от „Да измамиш джентълмен“

книга
Снимка: PR архив Издателство Сиела

Повече за книгата прочетете тук ► Измамата става реалност в очарователния исторически романс „Да измамиш джентълмен“

***

Трета глава

Роуз се чудеше дали да не почука отново, но преди да успее да го направи, вратата рязко се отвори. Тя се стресна и отстъпи крачка назад. Не беше очаквала толкова бързо да се появи някой, нито пък този някой да е огромен и красив джентълмен. Не трябваше да се изненадва, тъй като знаеше, че всички смятаха лорд Нюбъри за доста привлекателен. Женкарите рядко бяха грозни.

Най-много я изненада фактът, че вратата отвори не иконом, а самият лорд. Тя примигна при вида на извисяващия се над нея мъж и осъзна, че е минало абсурдно много време, откакто стои и го зяпа с отворена уста. Когато си спомни, че всъщност тя беше тази, която почука на вратата, ѝ се прииска да пророни поне една дума, но така и не успя. Честно казано, беше забравила защо изобщо беше дошла. Замисли се дали е имало друг път, в който от самото начало се е представяла така зле.

Преди лорд Нюбъри да каже каквото и да било, хладнокръвните му сиви очи се стрелнаха към Роуз и към пространството зад нея.

– На какво дължа удоволствието за вашето посещение? – попита той и повдигна едната си тъмна вежда, което му придаде надменен и превзет вид.

Дълбокият му глас върна Роуз обратно в реалността. Тя поклати глава, за което веднага съжали, и направи реверанс.

Стегни се, глупачке!

– Простете, милорд. Надявах се да говоря с Ваша светлост насаме.

След като се поколеба за момент, Карвър се отдръпна от вратата, която до този момент беше изцяло скрита от раменете му, и покани Роуз да влезе.

Тя положи усилие да се съсредоточи и го дари с покорната усмивка на притеснена прислужница, сетне пристъпи през масивния праг към пищно обзаведеното фоайе – кристален полилей на четири нива, порцеланови вази и декадентски гоблени по стените привлякоха вниманието ѝ. Стаята говореше за огромно богатство. Помисли си, че може би трябва да изнуди лорд Нюбъри за по-голяма сума.

Роуз отново насочи поглед към графа, който стоеше на няколко крачки от нея. Божичко, колко огромен беше! Имаше широки рамене като на атлет и вероятно в Лондон нямаше друг мъж, който да го конкурира по височина.

От клюките, които се носеха за него, Роуз винаги бе предполагала, че лорд Нюбъри е по-скоро натруфено конте, а не богат любител на спорта, какъвто изглеждаше, че е в действителност. Докато го гледаше, имаше чувството, че гърлото ѝ се стяга и че трябва да го прочисти отново, за да може да си поеме въздух.

Но този мъж си оставаше мерзавец и тя трябваше да се стегне.

Роуз сключи ръце под фалшивото си коремче, за да може формата му да изпъкне през полите ѝ. Следващата стъпка бе да се представи и да се опита да му припомни събитие, което всъщност не се беше случило – или поне не с нея. Надяваше се графът да не си го спомня. Всъщност беше сигурна, че вече го е забравил.

Стоманеносивият му поглед се плъзна надолу от очите ѝ към фалшивата издутина. Той смръщи вежди и се усмихна:

– Дълбоко ме съмнява, че сте дошла да си говорим за времето.

– Не, милорд. – Роуз погледна към корема си с престорена срамежливост. 

– Не съм. Всъщност лорд Нюбъри, аз…

Но той я прекъсна:

– Моля? – Мъжът наклони глава към нея, все едно не я беше чул добре. Проблеми със слуха ли имаше, или просто беше невъзпитан?

Роуз пое дъх, за да се пренастрои и оправи стойката си, преди да започне отначало:

– Само се съгласих, че не съм дошла да говорим за времето – рече тихо тя. – В действителност посещението ми е от доста по-деликатно естество.

Тя забеляза, че мъжът отвори уста, за да протестира, но не го остави да я прекъсне отново. Веднъж вече я беше извадил от равновесие и тя нямаше да позволи това да се повтори. Беше много важно да държи нещата под контрол.

– Навярно не се налага да ви припомням за… вниманието, което ми обърнахте преди няколко месеца в имението на лорд Грантъм. – Тя продължи да гледа към корема си, уверена, че Дафни Белоус би постъпила така. Прислужниците почти никога не гледат в очите тези, на които служат, както и онези, които ги превъзхождат.

– Всъщност ще се наложи да ми напомните.

Роуз погледна нагоре и видя, че мъжът има нахалството да изглежда развеселен. Той леко поклати глава и повдигна рамене с лека смутена усмивка:

– Коя сте вие и какво внимание съм ви обръщал?

Очите ѝ се ококориха от престорен ужас. Вътрешно се радваше, че той не си спомня. Беше доволна и същевременно изпитваше отвращение. Работата ѝ беше изтощителна.

– Бях камериерка в дома на лорд Грантъм, когато дойдохте да пренощувате. И вие… ами… вие… – Със сбърчени вежди и дразнеща усмивка, лицето на мъжа оставаше все така развеселено. Прииска ѝ се да го зашлеви:

– Мили боже, наистина ли искате да го изрека на глас, милорд? – възкликна с престорено треперещ глас Роуз.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти