Открий своя стил на привързване и как да се освободиш от токсичното му влияние

Стилът на привързване е специфичен модел на поведение, който имате в личните взаимоотношения. Те са общо четири, като само един от тях се смята за здравословен. Останалите е добре да бъдат анализирани и да се работи за преодоляването им.

Според теорията за привързването, разработена за първи път от психолога Мери Ейнсуърт и психиатъра Джон Боулби през 50-те години на миналия век, стилът на привързване се оформя и развива в ранна детска възраст, обясняват от сайта mindbodygreen.com.

Стилът на привързване включва начина, по който реагирате емоционално на другите, как обикновено взаимодействате с партньорите си и как се държите, когато става дума за взаимоотношенията като цяло, обяснява терапевта Алиса Манкао.

За да промените стила си на привързване, е добре на първо място да анализирате отношенията със своите близки още от детството. Така можете да забележите модели при избора на романтичен партньор, които са заложени още от ранното ви развитие.

Друг важен момент е да работите върху самочувствието си. Ниското самочувствие е обща характеристика на всички несигурни стилове на привързване. Ако ви е трудно да обичате себе си, започнете с толерантност и неутралност към себе си, съветват психолозите.

Може да си повтаряте неща като: „Аз съм човек и като всеки заслужавам да бъде оценена“, вместо да се насилвате с празни думи като „Аз съм красива и ценна“.

В крайна сметка всички несигурни стилове на привързване се проявяват от хора, които имат дълбоко вкоренени страхове, че техните връзки няма да проработят. Затова е важно да разберете как да се почувствате по-сигурни в отношенията си.

Това включва да сте наясно какви са вашите нужди и желания във взаимоотношенията. Бъдете настоятелни и поставяйте граници с околните. Научете се да изказвате нуждите си искрено, без манипулация и недомлъвки.

За да откриете своя стил на привързване, потърсете себе си в един от четирите модела на поведение в галерията:

Четирите стила на привързване, които контролират връзката ти

 

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти