Отборното планинско състезание “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе на 3 октомври

По стъпките на Алеко
Снимка: По стъпките на Алеко

Третото издание на единственото по рода си отборно планинско състезание със социален характер - “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе на 3 октомври. Записването вече е отворено за двете досегашни категории “Семейство” и “Приятели”, както и за новосъздадената – “Колеги”. Инициативата се организира от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство със Столична община, район Витоша, район Панчерево, Природен парк Витоша, Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Тази година състезанието се провежда по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~28 км по маршрут с. Железница – заслон Синята стрела – вр. Черни връх – м. Офелиите – с. Владая). Положителната денивелацията в по-лекия вариант е 800 м, а времето за изминаване – около 5 часа. Във втория случай положителната денивелация е над 1200 м, а времето – около 9 часа. По двете трасета са предвидени контролни пунктове, на които състезателите могат да получат вода и медицинска помощ, като в цялата организация ще бъдат приложени мерки за сигурност спрямо актуалната ситуация с COVID-19.

“Въпреки че състезателният елемент е налице и с всяко следващо издание конкуренцията между отборите е все по-сериозна, основната цел на “По стъпките на Алеко с приятел” е по-различна – да окуражим хора на различна възраст, с различен профил, подготовка и физически възможности да усетят радостта от срещата с природата на Витоша. Освен това отборният елемент насърчава хората да прекарат повече време с близките си и да развият екипния дух, обясни Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”.

По стъпките на Алеко
Снимка: По стъпките на Алеко

Онлайн регистрацията е отворена, като за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от трите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а непълнолетни се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

На база опита от предходните две издания именно, за да насърчат участието на хора от различни възрастови групи и с различна подготовка, организаторите определят двете трасета. Участието на отбори на работещи от различни компании пък води до създаването на новата категория “Колеги”.

“Това е една добра възможност за компаниите да насърчат служителите си да се движат, да бъдат на чист въздух и да заздравят връзките си като екип. Така нашето състезание е един от най-здравословните и ефективни тиймбилдинги и се надяваме бизнесът да насърчи своите отбори да се включат.”, категоричен е Димо Христов.

И тази година традиционно част от средствата събрани чрез таксите за участие и доброволни дарения ще бъдат предоставени за социална кауза – “Един различен ден за хората с увреждания”, в който те ще направят разходка с всъдеходи до водопада Скаловитец в Рила.

По стъпките на Алеко
Снимка: По стъпките на Алеко

За състезанието “По стъпките на Алеко”

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” е посветено на първото туристическо изкачване на Черни връх, направено от Алеко Константинов и Никола Тантилов. През лятото на 1889 година двамата преминават разстоянието от Орлов мост през Панчарево, Железница, Черни Връх до Владая. Тези няколко дни са крайъгълният камък на организираното туристическо движение в България и популяризирането на Витоша като дестинация за отдих. То е възобновено през 2018 година, като в двете му издания до момента са участвали над 600 човека.

Проектът е съфинансиран от “Програма за изпълнение на Общинска стратегия за развитие на физическото възпитание и спорта” на Столична община, и се реализира в подкрепа на инициативата “София - Европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на www.postupkitenaaleko.com

За организаторите на “По стъпките на Алеко с приятел”

Tуристическо дружество Боерица, кръстено на едноименната местност на Витоша, има за цел развието на туризма, грижата към планината и природата, насърчаването на спортовете на открито и привличането на подрастващите към тези каузи. От 2011 година чрез доброволчески акции съдейства за поддържането на маршрутите в западната част на Витоша, както и организира стотици специални събития за деца и възрстни, както и за хора в неравностойно положение. ТД “Боерица” е отличено с награда за най-добро туристическо дружество без туристическа база за 2018 година.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти