Отбелязваме деня на най-интересното число – Пи

Отбелязваме деня на най-интересното число – Пи
Снимка: Thinkstock

Почитателите на математиката днес отбелязват Деня на числото Пи, защото датата, както я изписват американците – 3-14-15, дава първите цифри от математическата константа 3,141592653, съобщи Асошиейтед прес.

Денят на числото Пи се отбелязва всяка година, но тази има една особеност, каквато ще се появи чак след век – има съвпадение и при годината.

Следващите цифри от константата определят и най-удачното време за празнуване – в 9 ч. 26 мин. и 53 сек. сутринта и вечерта. Това няма да се повтори до март 2015 г.

Пи е математическа константа, която представлява отношението между дължината на дадена окръжност и нейния диаметър.

Тя се използва в математиката, физиката и техниката. Пи е "като основен атомен градивен блок" на математиката, каза математикът Джон Поулъс от университета "Темпъл".

Интересен аспект на числото Пи е, че е То  и без повтарящ се модел. Изчислено е до над един трилион цифри след десетичния знак. Предизвикателство е колко цифри от него може да запомни човек.

"Това е портал към този вълшебен загадъчен свят на математиката", каза математикът Едуард Френкъл от университета на Калифорния.

За професора по математика от Йейлския университет Нейтан Каплан денят на числото Пи е "подходящ за математически ентусиазъм". Той обаче призна, че за повечето хора математиката не е забавна заради начина, по който се преподава в училище.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти