От сняг до 30 градуса ни очакват през април

С наближаването на месец април метереолозите разкриват какво време ще ни очаква.

Прогнозата за времето на НИМХ сочи, че най-ниските температури у нас идния месец ще са предимно между минус 3 и 2 градуса, а най-високите - между 25 и 30 градуса, предава Darik News.

Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 75 литра на квадратен метър, в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

В средата на второто десетдневие на април температурите ще се повишат и ще са над обичайните за този период

В началото на месеца времето ще бъде сравнително топло, но още на 1 срещу 2 април през страната ще премине студен фронт, от запад на изток на много места ще има валежи, а температурите ще се понижат и ще са близки до нормите. И през следващите дни от първото десетдневие облачността ще е по-често значителна, остава с повишена вероятност за валежи от дъжд.

Около 4-5 април температурите ще се понижат още и тогава е възможно на места във високите полета и ниските планински райони дъждът да се примесва със сняг. Към края на десетдневието температурите относително ще се повишат, но ще останат близки или по-ниски от климатичните норми.

През първите дни от второто десетдневие на април се запазва тенденцията за предимно облачно време с чести превалявания и с температури около обичайните. Към средата на десетдневието вероятността за валежи временно ще намалее, температурите ще се повишат и вече ще са над обичайните за средата на април. Впоследствие, през втората половина от периода, отново се очаква температурите относително да се понижат, но да са близки или по-високи от климатичните норми и да има валежи на повече места в страната.

Изгледите за третото десетдневие са температурите да са сравнително високи. Относително по-голяма вероятност за валежи на повече места в страната има през първите дни от периода и в края на месеца.

Кои са характерните особености на април? Април е типичен пролетен месец, през който температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0 градуса. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури - до 30-34 градуса. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

В края на април продължителността на деня вече ще е 14 часа

Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 40 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 24 минути, и залязва в 20 часа и 24 минути. Продължителността на деня е точно 14 часа.

Фазите на луната през месеца са следните: пълнолуние на 6 април, последна четвърт на 13, новолуние на 20 април, а първа четвърт - на 28 април.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти