От днес започват Богородичните пости

От днес Църквата молитвено се подготвя за празнуването на Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица.

От днес започва Богородичният пост, който е един от четирите многодневни периоди на молитва и въздържание през годината.

Така Църквата се подготвя да отпразнува Преображение Господне и Успение на Пресвета Богородица, чествани всяка година на 6-ти и 15-ти август.

Постите продължават две седмици – от 1-ви, до 14-ти август.

В първия ден на поста в храмовете се прави водосвет.

Настоящият пост е по-лек от Великденския, но е по-строг от Петровите и Коледните пости.

Най-строг е в понеделник, сряда и петък. В тези дни вярващите ядат само сурови плодове и неготвена храна.

Във вторник и четвъртък се допускат варива, а в събота и неделя – може да се добави и ястие с растително масло.

На Преображение Господне се разрешава риба.

Богородичният пост води началото си от дълбока древност. В беседа, произнесена около 450 година, св. Лъв Велики говори ясно за него:

"Църковните пости са така разположени през годината, че за всяко време е предписан особен закон за въздържание. Така за пролетта е пролетният пост - в Четиридесетница, за лятото е летният - в Петдесетница (Петров пост), за есента е есенният - в седмия месец (Богородичният), а за зимата е зимният (Рождественският)."

Както при всеки православен пост, по време на Богородичния пост се стремим към възможно по-пълна духовна съсредоточеност, като избягваме шумните развлечения, кавгите, чувствените наклонности и пороци и се упражняваме съзнателно в благодетелен живот и добродеяния.

Според църквата "пост телесен без пост духовен" не допринася за спасението на душата. Постенето не е самоцел, а средство за смирение на плътта и очистване от грехове. Без молитва и покаяние, изповед и вземане на причастие, то се превръща просто в диета.

Основната цел на поста е като потискаме страстите и желанията на плътта, да възстановим нарушената хармония в душата. Човек трябва с делата си да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволните си прегрешения и да търси опрощение, съветват духовниците.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти