
Много добре знаем за множеството позитиви на домашната храна, семейният уют и споделеността от това да приготвяме вечерята си заедно - с половинката или с децата. Уви, като работещи момичета, много добре знаем, че понякога през седмицата ни се налага да поръчваме храна от ресторанти или да взимаме кутии от обедните менюта на близки до офиса заведения. Днес се замислихме: много ресторанти, заведения, столови и супермаркети използват стиропорени кутии за храна. Вредно ли е за здравето да консумираме храна от такива опаковки?
Потърсихме отговора онлайн и попаднахме на чудесен отговор от д-р Нгуен Зуй Тин от Института по биотехнологии и хранителни технологии към Технологически университет в Ханой.
Използването на стиропорени кутии за съхранение на храна е често срещана практика в много ресторанти. Предимствата им са, че са лесни за използване, бързи, удобни и евтини — клиентите обикновено ги използват еднократно и след това ги изхвърлят. Въпреки това, много хора се питат дали храната, съхранявана в тези опаковки, е наистина безопасна.
В действителност повечето стиропорени опаковки на пазара са направени от полистирен — изключително лек пластмасов материал, който обикновено се смята за сравнително безопасен за човешкото здраве.
Въпреки това, стиропорените кутии могат да крият рискове за здравето, ако са замърсени с олово или кадмий от некачествени суровини при производството. Освен това, неправилната им употреба при съхранение на храна може да доведе до образуване на вредни вещества.
Опасна ли е храната, съхранявана в стиропорени кутии?
Неправилната употреба на стиропорени опаковки за храна може да бъде вредна за здравето.
За да се гарантира безопасността, препоръчително е да се използват само опаковки с ясен произход и които отговарят на изискванията за безопасност на храните, както е посочено от производителя. Полистиреновите опаковки трябва да се използват само за съхранение на храни при температури под 70°C.
По правило пластмасовите контейнери трябва да се използват само за студени храни. Въпреки това, много хора ги използват за топли храни, което е силно непрепоръчително. При контакт с топла храна нивото на отделяне на стирен (токсично вещество) от пластмасата се увеличава, което крие здравословни рискове. Освен високите температури, този вид пластмаса може да отделя вредни токсини и при контакт с мазнини, сол или киселинни вещества.
Препоръчва се да не се използват стиропорени кутии за дългосрочно съхранение на храна, тъй като те са предназначени за еднократна употреба. Също така, избягвайте да използвате такива опаковки за:
- гореща храна или напитки
- храни с високо съдържание на мазнини
- готварски масла
- вряла вода
- кисели продукти (като туршии, салати с оцет, сок от лайм или лимонов чай)
Не се препоръчва и използването на микровълнова фурна за затопляне на храна в стиропорени съдове.
Препоръчително е да се използват кутии за обяд и съдове за съхранение, изработени от по-безопасни материали.