Опасен, но незабравим...

Биляна Траянова

Събуждаме се в най-гъсто населения град на Мексико. Дошли сме само преди няколко часа с куп предупреждения от медиите за това колко е опасно тук. Нямаме представа какво ще намерим в Мексико Сити.

Избрали сме хотел, от чиято тераса на покрива можем да наблюдаваме всичко, което се случва в сърцето на този глобален град.

Изгревът едва-едва обагря небето над двореца срещу нас, и площадът пред него леко просветлява… Наричат площада Сокало. Това е централният площад на Мексико Сити.

Мястото е знаково!

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Още преди колониалния период, това е бил основния церемониален център в града на ацтеките Теночтитлан. Днес официалното му име е Плаза де ла Конститусион (площад Конституция).  Въпреки това, всички го наричат Сокало. 

Много други мексикански градове, като Уахака и Гуадалахара, са взаимствали думата Zócalo за своите основни площади.

На Сокало се събират мексиканците, както са го правели и ацтеките, които тук провеждали важни церемонии. Полагали са клетва вицекрале, провеждали са се военни паради и религиозни събития. Това е мястото, на което се провеждат национални протести…

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Всеки квадратен метър от и около Сокало е свързан с част от 700 годишна история…

Мексико сити е един от най-важните финансови центрове в Северна и Южна Америка. Мегаполисът е разположен в долината на Мексико, на 2240 м надморска височина. Приблизителното население на Мексико Сити е 22 милиона, разположено в 16 квартала на площ от 1,485 кв. км.

Столицата на Мексико е най-старата столица в Северна и Южна Америка и един от двата, основани от американски индианци - коренните жители на Америка, като вторият е Кито. 

Градът, построен на остров на езерото Texcoco от ацтеките в 1325, като Теночтитлан, бил почти напълно разрушен през 1521, а след това възстановен в съответствие с испанските градски стандарти.

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Мексико Сити служил като политически, административен и финансов център на голяма част от испанската колониална империя. След обявената независимост от Испания, Мексико Сити вече е федерален окръг, създаден през 1824 г.

Градът е бил столица, както на империята на ацтеките, така и през колониалната епоха, когато  Мексико Сити става столица на Нова Испания. 

Ще бъде ли гостоприемен към екипа на „Без багаж“ Мексико Сити?

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Снимка: netinfo

Гледайте новите епизоди от поредицата на „Без багаж“ - всяка неделя , от 13 ч. по Диема.

Най-доброто от миналите епизоди можете да гледате всеки делничен ден от 18 ч., по Диема.

В официалния канал на "Без багаж" във Vbox7.com можете да гледате всички епизоди на предаването. 

Снимки: Валери Белчински

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти