Специално

Обмисляте как да подобрите дейността си? Облачното решение е вашият съюзник

Обмисляте как да подобрите дейността си? Облачното решение е вашият съюзник
Снимка: Shutterstock

Облачните технологии не са нов и непознат термин на нашия пазар. Все повече компании избират да предоставят цялостната си дейност или сегмент от нея на облачно решение, което ще им осигури по-голяма гъвкавост, конкурентност, а също и рентабилност.

Специалистите редовно напомнят, че облачните технологии са приложими и полезни за много бизнеси, независимо от сферата, размера и модела на дейността. Причина за това е фактът, че преминаването в облак допринася за усъвършенстване на дейността: подобряват се гъвкавостта, бързината и изпълнението и се повишава достъпността. Също така е факт, че преминаването към облачно решение не е стихиен процес, който се случва за една нощ. Тази съществена трансформация се нуждае от компетентност, стратегия и план. Казано накратко: не е лесно, но си струва, включително и във финансов аспект.

Снимка: iStock/Getty Images

Облачните технологии в дългосрочен план намаляват разходите

„Повечето ни клиенти избират да започнат да използват облачно решение заради гъвкавостта и бързината на дейността, тъй като в това отношение облачните технологии са ненадминати. Оптимизацията на разходите най-често не е основната причина, а допълнителна полза, която идва с адекватното внедряване на облачните технологии и с времето се увеличава“, казва Иван Катинчаров, директор на отдел „Продажби“ за България в компания Mainstream.

Според него финансовата рентабилност не е моментален резултат от облачната миграция, което не означава, че не може да се постигне с адекватно управление.

„С избирането на облачно решение трансформацията не приключва, а напротив – тепърва започва. Стратегическото управление на облачна платформа означава също и непрекъсната оптимизация, с което се постига значително спестяване на ресурси. Затова е важно облачните технологии да се разглеждат като дългосрочна инвестиция“, подчертава Катинчаров.

Снимка: iStock/Getty Images

Всеки бизнес приоритет има своя отговор в облачните технологии

Съществуват няколко модела на облачна имплементация – частен, публичен и хибриден модел на облак – според различните нужди на дейността. Изборът на модел за вашата организация изцяло зависи от специфичните изисквания – няма уникално „облачно решение” за всички бизнеси.

„Стратегията за избор на облачно решение е изцяло индивидуална. След анализ на наличната инфраструктура, цели и приоритети на клиента, експертният ни екип предлага и създава стратегия, която най-добре ще изпълнява изискванията на клиента във всяка ситуация“, обяснява Иван Катинчаров и допълва:

„Заради специфичните изисквания и нужди на нашите клиенти Mainstream  предлага решения на водещи облачни платформи като Amazon Web Services, Microsoft Azure, Oracle и Google Cloud, но също и на собствената ни платформа Enterprise Cloud, която осигурява бърза и ефективна миграция на инфраструктурата и приложенията в облака.“

Снимка: iStock/Getty Images

Време за иновативност и поставяне на нови цели

Преминаването към облак подобрява ключови аспекти на дейността – оперативната и финансовата ефективност, и позволява на компанията да се съсредоточи повече върху стратегическите проекти, които допринасят за по-нататъшното развитие на дейността. Иван Катинчаров посочва, че много компании, избиращи облачни услуги, бележат ръст на продуктивността на своите екипи.

„Много просто: при преминаване на инфраструктурата в облак многобройни процеси в рамките на компанията се стандартизират и автоматизират, което освобождава време на екипите на компанията да разработват иновативни ИТ проекти“, завършва Катинчаров.

Преминаването към облачните технологии е индивидуално за всяка компания, а най-добрият подход е експертната консултация, която можете да уговорите със специалистите от Mainstream.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти