Nuvola Lavazza, новият централен офис на глобалната компания за кафе, отваря врати в Тoрино, Италия: място за споделяне на проекти, храна и култура

Nuvola Lavazza, новият централен офис на глобалната компания за кафе, отваря врати в Тoрино, Италия: място за споделяне на проекти, храна и култура
Снимка: Lavazza

Ново пространство отвори врати в Торино, Италия. Това е сграда от 30 000 кв. м., наречена Nuvola (облак, ит. ез.), която създава идеи и работни места, храна и култура. Nuvola е отворена към света и има характерния вкус на италианското кафе, както и капацитет да събуди въображението и да ни накара да наблюдаваме далечината..

Всъщност Nuvola е много повече от новия централен офис на Lavazza - компанията, създала изкуството за смесване на кафе в началото на 20-и век и станала глобален посланик на автентичното италианско кафе. Това е сграда, която приема различни форми спрямо разнообразните си роли. Nuvola Lavazza е авангардна офис сграда, проектирана за комфорт на служителите, съчетан с уважение към околната среда. Nuvola е гурме ресторант и символ на нова философия на безгрижие и неформално споделяне на ястия - нова визия за съвременната италианска кухня. Тя е също и музей, който ще покаже вселената на кафето и успехите на Lavazza. И това не е всичко: Nuvola е площад, отворен за обществеността, с видимите останки на раннохристиянска базилика (в археологическия музей на сградата) и голямо пространство за провеждане на дебати, конгреси и културни събития. В сградата има и бистро. Nuvola Lavazza e и дом на IAAD (Института за приложни изкуства и дизайн) и над 700 млади творци.

С инвестиция от над 120 млн. евро Nuvola Lavazza въплъщава ценностите на компанията и над 120-годишната й история. Проектирана от архитекта Чино Дзуки, сградата вдъхновява хората, насърчава диалога, предлага културни, социални, бизнес и кулинарни изживявания. Nuvola Lavazza има "корени в бъдещето". Всъщност това е цялостна екосистема, която черпи сила от миналото и нова енергия от бъдещето, вдъхновена от необходимостта от непрестанни иновации.

Корени в бъдещето

„Nuvola Lavazza обединява нашите спомени и бъдеще", казва председателят на групата Алберто Лаваца. "Корените й са устойчиво засадени в града и района Аурора, където започва нашата история, но е и авангарден комплекс, способен да взаимодейства с целия свят и да ни отведе в бъдещето. Затова ние смятаме, че Nuvola Lavazza има своиите корени в бъдещето, защото сме убедени, че бъдещето може да се създаде, ако корените са дълбоки.".

Портал отворен за света

"Искахме Nuvola Lavazza да бъде много повече от ефективен и иновативен централен офис на модерна компания", обяснява вицепрезидентът на групата Джузепе Лаваца. "Това е огромен портал, свързващ нашата компания, града, в който сме основани, и над 90 страни, в които Lavazza функционира. Точно в Торино и в района Аурора, в който решихме да продължим да се разрастваме. Затова Nuvola е също и израз на нашата решителност и желание да станем лидери в иновациите, растежа и просперитета на общността и мястото, с което влизаме в контакт. Nuvola дава обновена и енергична приемственост на бизнеса на Lavazza: символ на отвореност и споделяне, където хората общуват, работят заедно, създават и обменят идеи, обсъждат и комуникират със света. "

Сертифицирана устойчивост

"Nuvola Lavazza е уникално и иновативно място, отворено пространство, което олицетворява нашите ценности и история и предлага изживяване от вкус и култура заедно с публични събития", добавя заместник-председателят на групата Марко Лаваца. "Nuvola също така има характерни черти, които са по-малко забележими, но изключително важни за нас. Целият му дизайн всъщност е съсредоточен върху удобството на хората, енергоспестяването и опазването на околната среда. Нашият проект Nuvola възстановява част от града, който е развит за промишлени цели и сега ще расте под знака на устойчивостта. Говорейки за това, нашите офиси получиха най-високото ниво (Platinum) от LEED сертификата, който оценява енергийните и екологичните аспекти на новите конструкции. Това означава, че Nuvola Lavazza е оценена като една от най-екологично устойчивите сгради в света. "

Споделяне

Нова философия за живот, работа и социално взаимодействие, основаващо се на принципите на откритост, споделяне и бизнес, се създава с откриването на Nuvola Lavazza и предстоящото откриване на Condividere и Музея на Lavazza на 8 юни. Целта е да привилегироваме стойността и качеството на времето и опита. Като цяло, Nuvola означава споделяне на проекти, храни и култура.

Споделяне на проекти

Проекти и идеи, съвместно създаване, способност и смелост за иновации. Nuvola Lavazza е проектиран - от първите скици на архитекта Чино Дзуки - като двигател на диалога и активатор на проекти и идеи.

Централен офис

Разстоянието от улица Сан Томасо 10 до улица Болоня 32 - два адреса, които обединяват историята и бъдещето на Lavazza, е малко повече от километър. На улица Сан Томасо 10 било малкото магазинче, където основателят на фирмата Луиджи Лаваца се заел с предприемаческото си приключение през 1895 г., докато улица Болоня 32 днес е вход за новите офиси на компанията, където над 600 служители работят  в пряка връзка с над 90 страни, в които Lavazza оперира.

Централата е пулсиращото сърце на Nuvola Lavazza - сграда, предназначена за повторно използване и рециклиране на ресурси, която най-добре представя концепцията за устойчиво развитие, истинската мисия и предизвикателство пред съвременната архитектура. Ето защо всичко е създадено, за да увеличи комфорта на хората, да спести енергия и да ограничи използването на вода благодарение на употребата на модерни технологии.

С Platinum LEED® сертификата - най-високото ниво в тази система за оценка на енергийната ефективност и околната среда - новият централен офис е отличен пример за интелигентна работа. Наистина над 90% от офисите са отворени пространства, с високотехнологичните зали за срещи, които предлагат различни възможности. Функционалните зони са проектирани съвместно със собствени работни екипи, а иновативното обзавеждане улеснява споделянето и ефективността, като същевременно осигурява комфорт и благополучие.

Централата

Проектът на Чино Дзуки възстановява и обновява мястото на бивша електроцентрала в района Аурора. Там, където преди е имало шумни машини, сега има приспособимо съоръжение от 4,500 м2, което използва друг вид източник на енергия, взаимодействия и идеи.

В основната част на сградата се помещава голямото пространство за събития на Nuvola - La Centrale, в което могат да се настанят до хиляда души и което може да бъде домакин на различни видове събития, включително дебати и конгреси, както и музикални, художествени и други културни дейности.

Споделяне на храна

Няма добри идеи без храна, а храната не е само въпрос на вкус. Двете зони на Nuvola Lavazza, посветени на кулинарното изкуство, се намират в страничната зала на La Centrale, от страната с изглед към площада, отворен към града.

Condividere

(Ще отвори врати на 8 юни 2018 )

Гурмето също вече е неформално. Condividere е израз на нова философия на вкуса и нов вид услугa за храна, вдъхновенa от идеята за неформално споделяне на висококачествени гурме кухня.

Концепцията на Феран Адриа, декорацията на Данте Ферати и кулинарията на шеф Федерико Занаси се сливат, за да създадат уникално кулинарно преживяване на едно магично място. Condividere е насочена към суровините, същността на храната и нейното качество и преоткрива дълбоките измерения на италианското гостоприемство като спонтанността и доброто настроение. Времето възвръща своята стойност, макар и да изглежда, че спира.

С менюто си от Занаси този ресторант се стреми към промяна на парадигмата в съвременната италианска кухня. Condividere е отделна и специално оборудвана зона, където вечерята ще бъде сервирана в края на храненето. Това го превръща в първия ресторант, който придава повече стойност на десерта и ритуала по пиене на кафе.

Бистро

Качественото време и максимално благополучие са двата принципа, които стоят в основата на бистро Nuvola Lavazza, иновативно  място за хранене заедно, което заменя старата концепция за столовата на фирмата. Тук служителите на Lavazza могат да се хранят рамо до рамо със студентите от IAAD и местните жители или да прекарат обяда си с приятели или семейство.

Вдъхновен от философията на Бавното Хранене, новото „кафене на служителите“ на Лаваца предлага меню, включващо и вечерята, като се обръща най-голямо внимание на качеството на храната и хранителния състав. Бистрото представя храна като двигател на социалното взаимодействие и изграждането на общестността. Качеството и разнообразието от храни са това, което определя този проект, всъщност менютата са свежи и техните хранителна стойност са внимателно балансирани; те се променят всеки ден и са подредени в три "ресторантски острова": ¡Tierra! за зелени и здравословни храни, San Tommaso 10 за италианска улична храна и Murisengo за традиционни италиански и Пиедмонтесе ястия.

Културен обмен

Nuvola Lavazza има за цел да популяризира кафе културата, но и изтънчената фотография, творческата комуникация, съвременната архитектура и опазването на културните ценности.

Музеят на Lavazza

(Отваря врати на 8 юни 2018 г.)

"Кафето винаги е началото на нещо”: думите на Франческа Лаваца обобщават присъщата сила на кафето - да помагат да дава нови идеи и да вдъхновява музеят "Лаваца". Този иновативен корпоративен музей, създаден от международната фирма Ralph Appelbaum, предлага пътешествие през световната кафе култура от сетивни и емоционални ъгли, пътешествие, преплетено с историята на семейство Лаваца и чрез него - италианска индустриална история на 20-и век.

Интерактивна чаша за кафе, забележителна мултимедийна система и въздействащи текстове, написани от Скуола Холдън (водеща инсторическа институция в Торино) под ръководството на Алесандро Барико, означава, че посещенията могат да се ползват на високо ниво. Музеят се състои от пет "галерии": Casa Lavazza (домът на Лаваца) проследява над 120-годишната история на компанията, La Fabbrica (фабриката) се фокусира върху производството на кафе, La Piazza (площадът) показва ритуала на кафето, L’Atelier (работилницата) визуализира творческите проекти на компанията, а Universo (вселената) кани посетителите да размишляват върху тяхното преживяване в музея на Lavazza.

В непосредствена близост до музея се намират историческите архиви на Lavazza - частно помещение, пазещо спомените на компанията с хиляди документи, истории и изображения, които позволяват миналото да бъде реконструирано с детайли и данни.. Архивите са предназначени за лесна консултация и извличане на информация.

Археологическа част

През 2014 г. работата по изграждането на Nuvola Lavazza разкри останките на раннохристиянска базилика от 4-и – 5-и век и проектът трябваше да бъде променен, за да опази и отпразнува археологическия обект.

Благодарение на сътрудничеството с архитектурните и културните власти на града, тази площ от около 1600 кв. м. вече може да бъде видяна от посетителите чрез специално покритие и стъкло, които защитават археологическите останки, като същевременно се гарантира, че хората ще могат да им се възхищават.

В центъра на Nuvola Lavazza, в идеалната точка за споделяне на проекти, храна и култура, е зеленият площад Piazza, отворен за града, където женталата комуникира с La Centrale и музея, Condividere и бистрото взаимодействат с археологическия район и IAAD. Piazza е един от първите смарт зони на Торино с LED осветление с ниска консумация на енергия. Той също има зелена площ, проектирана от ландшафтната дизайнерка Камила Занароти, която заедно със семейство Лаваца избра дървета и растения, за да направи мястото особено привлекателно за обществеността. Площадът The Piazza също така осигурява достъп до нов обществен паркинг с общо 180 парко места.

#NuvolaLavazza

За Lavazza

Създаден през 1895 г. в Торино, италианският производител на кафе е собственост на семейство Лаваца в продължение на четири поколения. Като една от най-важните компании в сектора, Lavazza оперира в повече от 90 страни чрез дъщерни дружества и дистрибутори, които изнасят 63% от продукцията си. Специалистите на компанията наброяват общо около 3 000 души, а оборотът й за 2017 г. е повече от 2 млрд. евро. Lavazza изобрeтява концепцията за смесване или с други думи изкуството да се комбинират различни видове кафе от различни географски райони и това продължава да бъде отличителна черта на повечето от продуктите й.

Компанията има над 25-годишен опит в производството и продажбата на системи и продукти за кафе в капсули. е е първата италианска компания, която предлага системи да кафе на капсули. Lavazza работи във всички бизне сегменти: обслужване у дома, извън дома и в офиса, винаги с акцент върху иновациите в технологиите и методите за потребление. Компанията успява да се популяризира чрез важни партньорства, които напълно съответстват на стратегията ѝ за интернационализаци като тези в света на спорта с тенис турнирите от Големия шлем, в областта на изкуството и културата с престижни музеи като „Гугенхайм“ в Ню Йорк, колекцията „Пеги Гугенхайм“ във Венеция и Държавния музей „Ермитаж“ в Санкт Петербург, Русия.

Докато компанията продължава да върви по пътя на стратегическата глобализация, групата Lavazza придобива скъпоценности на ключови пазари като френския с Carte Noire (2015 г.), Merrild (2015 г.) в Дания и Kicking Horse Coffee в Северна Америка (2017 г.). Освен това през 2017 г. групата увеличава разпространението на продукцията си чрез придобиването на френската Espresso Service Proximité и италианската Nims.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти