Новините на NOVA и НБУ обявиха партньорство в популяризирането на майсторския клас на Райна Кабаиванскa

Новините на NOVA и Нов български университет (НБУ) обявиха стратегическо партньорство в популяризирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска. Тази година той ще се проведе от 8 септември до 2 октомври в зала „България“.

„Радвам се, че партньорството на Новините на NOVA и Нов български университет продължава. Вече реализирахме един успешен проект – „Гласът на науката“, в който зрителите имаха възможност да отсеят фактите сред морето от дезинформация за пандемията от COVID-19. А сега, чрез нашата медийна подкрепа, ще популяризираме сред широка аудитория забележителното изкуство на Райна Кабаиванска“ – заяви Илия Дафов, главен продуцент „Новини и актуални предавания“ на Нова Броудкастинг Груп.

„Оценявам високо готовността на Новините на NOVA за подкрепа при реализирането на XXII Международен майсторски клас на Райна Кабаиванска и се радвам, че голямото оперно изкуство намира нов приятел по пътя си към публиката. Майсторският клас на Райна Кабаиванска в НБУ е първият майсторски клас в България и е създаден през 2001 г. Форматът предоставя възможност на млади артисти от цял свят да се срещнат с изкуството и опита на Райна Кабаиванска и да усъвършенстват с нея своята вокална техника и интерпретаторски възможности. Oсновна ценност на университетското образование е създаването и развитието на школи на големи имена в науката и изкуството и ние се радваме, че намираме партньор и подкрепа в лицето на NOVA“, сподели д-р Георги Текев, изпълнителен директор на Нов български университет и продуцент на Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска.

В Деня на светите братя Кирил и Методий, българската азбука, просвета и култура, NOVA NEWS представи ексклузивно документалния филм „Школата Кабаиванска“ от 19:05 часа. Зрителите видяха разказ от първо лице на великата оперна дива. Райна Кабаиванска говори за артистите, които създава, оперния свят в миналото и днес и за бъдещите си мечти. Филмът е ново свидетелство за нейната артистична, преподавателска и благотворителна дейност. Разказа допълват и нейни ученици, сега певци със световна слава - Андреа Каре, Вероника Симеони, Витория Йео, Мария Агреста, Мария Радоева, както и двама млади дебютанти - Александрина Михайлова и Джузепе Инфантино.

майсторски клас Райна Кабаиванска
Снимка: NOVA

За създаването на първия майсторски клас в България говори неговият основател и продуцент, изпълнителният директор на НБУ д-р Георги Текев. Минало и настояще се редуват в забързан ритъм. Изпълнения от сцените на Арена ди Верона, Театро Реал в Мадрид, Виенската опера, Античния театър в Пловдив, Софийската опера и балет, Националния дворец на културата и много други пленяват с естетическо и музикално съвършенство. Кабаиванска предава на учениците си безценния дар на белкантовата техника, колона в собствената й 55-годишна световна кариера. Атмосферата е на споделеност, проникновение и любов между артист и публика, учител и ученици.

„Школата Кабаиванска“ е дело на режисьора Найо Тицин и сценариста Петър Барбалов, които представиха документалния филм в сутрешния блок на NOVA NEWS „Твоят ден“.

За Новините на NOVA

През последните години Новините на NOVA са най-използваният източник на информация, според данните от годишния Digital News Report на Института за изследване на журналистиката „Ройтерс“ към университета в Оксфорд. Според същото проучване новинарският сайт nova.bg заема първото място в класацията за най-силен онлайн канал за достоверна информация.

Новините на NOVA могат да се слушат и по радио NOVA NEWS, а подробности да се следят на сайта nova.bg. Новините на NOVA са и във Facebook, Instagram, Twitter, Telegram и Viber. Бърз достъп до най-важните теми от България и света навсякъде и по всяко време предлага мобилното приложение на NOVA. 

За NOVA NEWS

NOVA NEWS е информационен телевизионен канал с 24-часово информационно покритие. Той служи като отправна точка в моменти на актуални събития с извънредни включвания директно от най-горещите точки. Зрителите имат възможност да проследяват важните местни, национални, европейски и световни теми от деня с новини на всеки кръгъл час. В програмата на NOVA NEWS са включени още публицистични предавания, както и директните излъчвания на значими за обществото икономически, политически, социални и културни събития.

За Нов български университет

Нов български университет е учреден на 18 септември 1991 година с решение на Великото народно събрание. НБУ е първото висше училище в България, в което се въвеждат кредитната система, обучението по образователните степени специалист, бакалавър и магистър, дистанционното и продължаващото обучение.  Личности със световна известност са почетни доктори и почетни професори на НБУ, сред които Ричард Рорти, Вера Мутафчиева, Юлия Кръстева, Жан-Пиер Вернан, Милчо Левиев, Робърт Йънг, Райна Кабаиванска, лорд Ралф Дарендорф, Тери Игълтън, Герард Хофстеде, арх. Даниел Либескинд, маестро Енио Мориконе и др.

 Мисията на НБУ като автономна либерална академична институция е да бъде ориентиран към своите студенти като изгражда предприемчиви, социално отговорни личности, подготвени за живот в условията на съвременна демократична България, обединена Европа и глобализиращия се свят. Целта на НБУ е да допринася за напредъка на университетското образование чрез достъпно интердисциплинарно и специализирано обучение, и научни изследвания по международни стандарти, както и да поставя в служба на обществото своя академичен потенциал и да реагира на социалните и икономическите промени като участва в тях със свои проекти.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти