Новият вкус на България: сладко от люти чушлета

Новият вкус на България: сладко от люти чушлета
Снимка: netinfo

Всеки народ се определя чрез храната си. Ние – включително. Традиционните ни вкусове подсказват какъв характер имаме.

Ракиите са ни люти, но пък салатите към тях са цветни, баниците ни са солени, но им слагаме захар, защото и ние, българите сме такива – тъкмо да „пресолим манджата“ с поведението си и се усмихнем широко и гостоприемно, защото всъщност сме сладки хора.

Новата любима рецепта на България, избрана от още по-любимите ни Манчев и Шишков, е само поредното доказателство за тази теория – сладко от люти чушлета.

чушлета
Снимка: Thinkstock

Какъв ще е този народ, на когото ще му хрумне да направи десерт от най-лютивото нещо. Да сложи захар на онова, от което може чак да му се доплаче на човек.

„Тайната е в марината, в която се слагат лютите чушки“, повдига завесата нейната авторка Диляна Георгиева от Бургас. „Тази рецепта имам от своята баба, която я е запазила от предишни поколения.

С годините беше малко позабравена, но сега мисля, че е дошъл моментът повече хора да разберат за нея“, споделя Диляна, като допълва, че най-много сладкото от люти чушки върви с парченца сирене, прясно изпечена наденичка или просто с препечени филийки.

Сладкото от люти чушки носи изключителна наслада на небцето – на мирис създава очакване за нещо солено, след което се разгръща като сладко-лютиво.

Точно като характера на българите, не мислите ли?

Още за вкуса на живота

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти