Нов поглед върху Ромео и Жулиета

Нов поглед върху Ромео и Жулиета
Снимка: Гергана Змийчарова

Крeмена Димитрова

Поводът този път да заговорим отново за вечната любов на младите Монтеки и Капулети е един нов и уникален проект, който можете да проследите в София през септември и октомври. Той е дело на младата и мултифункционална в талантите си Гергана Змийчарова, която е автор на изложбата със сюжетна фотография "Ромео и Жулиета". Откриването е на 21 септември, в новото пространсво на галерия "Ластици" (една от малкото фотографски галерии в столицата).

Следва втори тур на изложбата, този път като част от VII-то издание на фестивала "Панаир на младите" в Младежки театър "Николай Бинев", където ще можете да видите и спектакъла със същото име, вдъхновил изложбата и където авторката се превъплъщава не в кой да е, а в самата Жулиета.

Изложбата, за която ще си поговорим сега, включва 15 фотоса в не много популярния у нас жанр на сюжетната фотография, събирайки няколко портрета и няколко композиции, реплики на световни класики от изобразителното изкуство. Авторката не за пръв път прибягва към този метод на изразяване, зад гърба си тя има вече осъществена изложба с фотографии, вдъхновени от "Алиса в страната на чудесата", "Червената шапчица, картини на Веласкес и други.

Концепцията на експозицията е да разкаже една нова история за любовта на вечните влюбени от Верона, която е отвъд клишетата, с които сме свикнали. Това е любов, която не е фатална, а по детински чиста и близка до божествената любов, до изначалното обичане, което минава всякакви граници. Такава любов няма как да не предизвиква завист, неразбиране, ревност и жестокост, защото уви по-често разсъждаваме и вземаме решения, слушайки низката си човешка природа, а не божествената искра в нас.

Изложбата е част от проекта "Ромео и Жулиета", включващ нов превод на пиесата от Мария Змийчарова, написване на оригинална музика от Димитър Пенчев (Канада), спектакъл на режисьора Петринел Гочев в ДТ "Рачо Стоянов" – Габрово.

И спектакълът и изложбата разказват за тази част от живота на човека, която е само две-три години, когато той е на тринайсет, четиринайсет, все още близко до Бога, но вече докоснат и от Дявола. Възраст, в която изпитваме една пълнота и крайност на чувствата, които ни владеят, когато действията ни са ръководени и мотивирани само от сърцето ни, а не от разума, общественото мнение, морала и предразсъдъците, които придобиваме като възрастни.

"Ромео и Жулиета" е сюжет за порастването, случващ се на тънката като нишка от свила граница между невинното детство и света на възрастния.

И макар че изложбата не е илюстрация на спектакъла, нито негова визуална реплика, а съвсем самостоятелно цяло, горещо препоръчваме да се видят и театралното представление, и фотографиите, защото те ще ви покажат един нов и неочакван ракурс към нещо познато и обичано. Сигурна съм ще ви омагьосат и вдъхновят, и поне малко ще ви върнат на територията на истинските стойности и красивото живеене.

* Изложбата е в галерия "Ластици" от 21 септември, и в Младежкия театър от 4 октомври. Спектакълът "Ромео и Жулиета" на ДТ "Рачо Стоянов" – Габрово е в София на 6 октомври, отново в Младежки театър.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти