Нов навик се създава за 21 дни

Нов навик се създава за 21 дни
Снимка: netinfo

Мария Николова

Представете си, че току-що сте си купили нов чифт обувки.

Започвате да ги носите постоянно, не са ви достатъчно удобни, от време на време убиват, а правят и пришки.

Когато обаче ходилата ви свикнат с тях, след седмица, две или три, новите обувки сякаш се сливат с тях и не бихте могли и да си представите, че можете да обуете други.

Това се случва и с възприятието ни към новите навици, които си изграждаме.

Така разказва писателят Робин Шарма, водещ експерт и съветник в областта на мотивацията, лидерството и развитието на личността. 

жена
Снимка: Thinkstock

И съгласете се, че наистина е така – за създаването на нов навик са ни необходими точно 21 дни.

Първата седмица от нова диета винаги е трудна, изпълнена с чувство на глад и спомени от похапването на любим десерт. Но когато изминат близо три седмици, хранителният режим е толкова по-лесен, а ние се чувстваме много по-тонизирани и свежи.

Първите дни на нова работа винаги са предизвикателство, но в края на първия месец от постъпването там, започваме да бъдем толкова ефективни и да вършим нещата с лекота, сякаш градим кариера в тази фирма от години. Същото важи и за социализирането с новите ни колеги.

жена вода
Снимка: Thinkstock

Когато жената стане майка, особено на първо дете, промяната в живота ѝ се струва така голяма и отдалечаваща от ритъма ѝ допреди месеци. Но само след 2-3 седмици малкият член на семейството вече е център на Вселената за щастливите родители... и първоначалният страх се превърнал в обич.

Ако решим да спортуваме редовно или отказваме цигарите, първите дни ще бъдат тежки за организма ни. Но установим ли този навик веднъж, няма да искаме да спрем да се движим или да подновим тютюнопушенето.

Истината е, че някои от нас се приспособяват по-лесно, други - не. За да създадем нещо ново сред установеното досега, е нужно силно да го желаем.

И най-вече – да се фокусираме върху целта, а не резултата.

Резултатите понякога може и да ни разочароват, но не бива да се отказваме. Разбира се, при всяко начало, грешките ще бъдат налице. И няма сила на този свят, която да успее изведнъж да ни превърне в напълно различен човек с други качества.

Разкази за хора, които за месец са променили негативите си в позитиви, съществуват само на теория. На практика - истинското прераждане в „по-добър човек“ става с постоянство – и отнема колкото е нужно на тялото и ума да асимилира, че трансформацията е в наша полза.

21 дни са ни нужни, за да приемем идеята за старт на промяната, но едва след тях започва истинското начало на личността метаморфоза – било то на физическо или ментално ниво.

Защо да не пробваме? Нищо няма да изгубим, но пък можем да спечелим... 

Всеки ще потвърди, че би направил промяна във визията или характера си, за да се чувства по-добре!

А сега не ни остава нищо друго, освен да опитаме дали това наистина действа – нека започнем още сега... И ще си говорим отново на 11 юни.

1,2,3... Старт! Кой какво ще подобрява?

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти