Нов български филм вече е по кината ни

Валери Йорданов и Ана Стояновска изпълняват главните роли във филма, чиято премиера в родните киносалони бе на 1 ноември
Снимка: личен архив

Крeмена Димитрова

Обичам българско кино, обичам българска литература, обичам българска музика – дават ми по-точно и вярно разбиране за самата мен, за приятелите ми, поколението, така чезнещата и изплъзваща се идентичност на българското. И най-лошите примери са част от общия дух и контекст, който ги поражда, те са част от въпросите, които си задаваме всеки ден – и аз, и вие.

Затова следя зорко и развълнувано всяка българска премиера, било то на филм или книга.

Ето в такова любопитство и добронамереност ме завари дебютният филм на Кристина Николова "Вяра, любов, уиски". Историята в лентата е повече от позната – класически любовен триъгълник с вечния емигрантски привкус. Млада и красива българка се отказва от уредения си по американски живот отвъд океана и се връща у дома, за да търси себе си. С носталгия по детството, когато всичко е просто, както казва Нели (Ана Стояновска), но и прозата и драмата на живота на порасналия бивш неин приятел Вал (безупречният Валери Йорданов). Безпътен и раним Вал все още е най-добрата компания за Нели и повече от ясно старата любов бързо и изпепеляващо отново се разгаря. Съвсем неочаквано в България пристига годеникът на Нели – Скот и тя трябва да избере между уреденото бъдеще, което той ѝ предлага и обречената любов с Вал. За по-интересно, решението остава за вас.

Филмът предъвква познати сюжети и трикове, но се опитва да щрихова обречената безнадеждност на едно поколение, както и все по-зеещата пропаст между чалгизираната бездуховност на обществото и нищите духовни мохикани. Редуват се кадри на кичозни абитуриентки, пияни младежи, потресаваща бедност, всепоглъщаща материалност и красиви пейзажи от София и страната. Това е опит за портрет на родината през погледа на живеещата от години в Америка Кристина Николова.

Кристина Николова е родена в България в семейството на кинаджии. На 17-годишна възраст заминава да следва икономика в университета на Чикаго. След като гледа експериментален филм за книжни самолети, тя сменя специалността си на кино и заминава за Лос Анджелис. Като оператор Кристина има във филмографията си заснети 6 игрални филма и 15 късометражни. В момента завършва киноучилището "Тиш" към Нюйоркския университет.

Дебютният филм на Кристина Николова "Вяра, любов и уиски" завоюва награда на журито за игрален филм на Международния кинофестивал в Далас през 2012 г., също така за най-добър дебют в Сент Луис и на фестивала за източноевропейско кино в Лос Анджелис, както и статуетка за най-добър европейски филм на фестивала в Монс, Франция. Международните изяви на лентата включват и участие в миналогодишния фестивал на българското кино в Ню Йорк.

Дотук очакванията за качествата на филма набъбват като тесто с мая. За мен обаче хлябът остана клисав. Най-силен в постиженията си е Валери Йорданов, на когото тази роля му пасва като ръкавица, макар че според мен възрастово е малко надскочил персонажа, който дори носи неговото име – Вал. Валери е актьор с голям потенциал и е досадно вече да го гледаме в амплоато на неудачник. Нека припомним биографията му и ще се убедите, че тук става въпрос за хъс и опит.

Познаваме Валери Йорданов най-вече със силния му режисьорски кинодебют филмът "Кецове", който той прави заедно с Иван Владимиров. Като актьор обаче сме го гледали в едни от най-популярните съвременни български филми, сред които "Раци" (2009), "Откраднати очи" (2004), "Капанът" (2003), "Едно пътуване до хоризонта", "Емигранти" (2002) и "Хайка за вълци" (2000). Валери има няколко награди, сред които "Аскеер" за водеща мъжка роля и "Златна роза", специален диплом на "ФИПРЕСИ" от "София Филм Фест", награда на Министерството на културата за популяризиране и развитие на българската култура (2005) и награда за най-добър млад актьор (2004) от фондация "Иван Димов".

Ролите му в театъра са не по-малко запомнящи се. Сред тях за персонажите му в "Хъшове", "Йестърдей", "Алхимикът", "Френският квартал", "Крал Лир", "Дон Жуан", "С любовта шега не бива" и други. Не му е чужда и драматургията, негови са текстовете на "Ловни истории", "Дивите", вдъхновени от разказите на Хайтов.

И така, най-силната съставка в коктейла "Вяра, любов, уиски" се казва Валери Йорданов. Опитайте го!

* Официалният трейлър на продукцията "Вяра, любов и уиски".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти