7 обидни комплимента, които никога не бива да правите (и чувате)

жена
Снимка: iStock

Нека си признаем, всеки обича да получава комплименти. Понякога чуваме такива от хора, които не очакваме, а друг път оставаме замислени дали целта е била да ни поласкае, или има нещо скрито.

Е, точно за последните говорим днес – в началото изглеждат като комплимент, но като се замислите, всъщност са малко обидни. Някой се опитва да бъде мил, но същевременно ви се подиграва или изтъква някакъв ваш недостатък.

„Не знаех, че си толкова умна! Определено си по-умна, отколкото изглеждаш!“

Подобен подъл комплимент може да ви накара да се почувствате леко обидени или объркани, защото посланието е смесено – то е едновременно топло и студено.

За съжаление повечето такива изказвания са целенасочени и съвсем умишлени. Те може да целят да ви накарат да се почувствате виновни, да поставят под въпрос вашите умения или способности, да подчертаят недостатъци във външния ви вид и да засилят вашата несигурност.

Сигурно се питате защо изобщо някой би ви казал нещо хубаво, което крие критика и подигравка. Често причината се крие в завист и ниско самочувствие, заради които хората изпитват нужда да засегнат някого, за да се почувстват по-добре от себе си.

жена
Снимка: iStock

В други случаи хората може дори да не осъзнават, че са злобни, а просто са нетактични. Вероятно се опитват да се пошегуват или да бъдат остроумни, но това има обратен ефект. Други пък използват злобните комплименти като начин да изглеждат учтиви и приятни, като същевременно прикрито изразяват мнението си. Това е техният начин да бъдат искрени, без да са прекалено директни.

Едно е ясно – тези подмятания разкриват повече за човека, който ги прави, отколкото за този, който ги получава. А ето и някои примери за такива комплименти, които е много вероятно да сте чували многократно:

7 уж невинни комплимента, които всъщност звучат обидно

 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти