Няма как да си честен, ако не си смел. Няма как да си смел, ако не си честен...

Няма как да си честен, ако не си смел. Няма как да си смел, ако не си честен...
Снимка: netinfo

Защо им трябва на хората  да се лъжат ежедневно в очите? Тая мисъл все по-често тормози ума ми. Затова и реших да напиша този текст. Предполагам очаквахте да съм избрал тема, която да ви развлече, да ви разсее в тая жега. Но не – днес ще си говорим сериозно. 

Човекът е жертва на лъжата. На собствената си лъжа. Също така – на лъжите на своите близки. Човекът е жертва. Жертвата е човека. 

Имам една приятелка, която лъже постоянно и за всичко родителите си. Страх я е те да не разберат, че дъщеря им няма нищо общо с това за което я смятат. И в стремежа си да не ги разочарова, тоест да не разбие на пух и прах техните идеалистични представи за нея, се оплита като паякът-майка в мрежите на лъжите си. Младо момиче. Студентка. И не е само тя. Де да беше само тя.

Питам се – кому е нужно да бъдем неискрени? Кому е нужно да се заблуждаваме взаимно? Кому е нужно да премълчаваме, колкото и да е горчат думите? Кому е нужно, наистина? Така или иначе – накрая всички ще си тръгнем оттук. Ще напуснем земята, тъй както сме дошли. Дори по-бързо, вероятно. За секунда. За стотна от секундата, може би. 

Щрак и сме тук. Щрак и ни няма. Но лъжите ни остават. Там е бедата – следите им не могат да бъдат заличени. Те могат единствено да бъдат замазани с още лъжи. Забелязал съм, че вече е много модерно сред мацките да си „кучка“, а сред пичовете да си „играч.“ В днешно време всеки си прави сметката зад гърба на другия. 

И – изненада! Нищо не е такова, каквото си очаквал. Нищо не е такова, каквото си си въобразявал, че е. Това са мръсните игри на младостта. Когато си на 20 – не си даваш сметка за тия неща. Просто продължаваш да се носиш по течението, без да ти пука – продължаваш да ходиш по купони, да постъпваш безрасъдно, да правиш безразборен секс, да пиеш алкохол, да вземаш наркотици, за да изравниш скуката на реалността с твоя вътрешен порив да си винаги на върха. 

Няма как да си винаги на върха. Съжалявам, ако ти попарих ентусиазма. Този живот е низ от възходи и падения, за които никой не те предупреждава предварително. 

Снимка: Weheartit

Ти си. Битката си е твоя. Битката с битуването. Битката с околните. Битката с държавата. Няма как да излезеш жив от тая битка, ако си лъжец. Няма как да спечелиш войната. Способен си единствено да изгубиш, да се спуснеш по наклонената плоскост, чийто свършек представлява една бездна. 

Наясно съм, че някои от вас веднага ще ме упрекнат, задето звуча нравоучително. Напротив – въобще не ми е целта да звуча нравоучително. Аз съм никой, та да съдя хората. Аз съм никой, та да се забърквам в техните каши. Имам си собствена. И то доста гъста. Мисля в тая посока просто. Вълнува ме. 

Ще ми се да имаше повече смелост в човешките сърца. Смелостта би наклонила везните в полза на честността. Всъщност, според моето разбиране, понятията „смелост“ и „честност“ имат едно и също значение. Намирам ги за свързани в неразривна връзка. Ще обясня защо. Просто е –  няма как да си честен, ако не си смел. Няма как да си смел, ако не си честен. 

Снимка: Weheartit

Мисля, че съм наясно откъде идва цялото това объркване. От изначалното възпитание. Не говоря само за „първите седем години“ или както там казваха бабите. Проблема идва от възпитанието на индивида и то тогава, когато е още податлив на такова. Нататък става късно и в повечето случаи немислимо да промениш нещо. Някога моят татко казваше:
„Спазвай Десетте Божи Заповеди, сине.“

Тия негови думи ехтят като камбана в съзнанието ми. Съзнавам какво ми е казал. Съзнавам защо ми го е казал. Цялата същина е там. В Десетте Божи Заповеди. Прочетете ги и ще проумеете... 

Междувременно – защо не опитате да понесете истината, вместо да я избягвате? Тя върви зад сянката ви. Накъдето и да тръгнете – ще ви застигне. 

И дано е навреме...

Прочетете още от Росен Карамфилов:

Поезията и жената са едно и също - Вселени... Не се ли отдадеш напълно - гориш

Сексът движи света, а любовта забавя движението

Един аналогов човек в дигиталния свят...

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти