Незабравимият Руди Гернрайх: дизайнер, бунтар и пророк

Руди Гернрайх
Снимка: Instagram @rudigernreich, колаж

От Хари Стайлс до Даян Кийтън - известни личности от всяко поколение продължават да приемат и изследват модата, която надхвърля традиционното разделение на половете.

Началото на това движение далеч не е започнало през последното десетилетие.

През свободомислещите 60-те години на миналия век в модата се появиха унисекс миниполи, прозрачни сутиени и футуристични гащеризони. Умът, който стои зад тези скандални дизайни, е роденият в Австрия и живеещ в Калифорния Руди Гернрайх, виден активист и един от първите концептуални дизайнери.

Руди Гернрайх. През 60-те години на миналия век той разработва характерен стил, който се отличава с тежък грим, наподобяващ кабуки, и асиметрична прическа.

Може би не е изненадващо, че първоначално Гернрайх се бори да бъде чут, тъй като през 50-те години на ХХ век дизайните му са смятани за твърде авангардни за масовия пазар. От една страна, големите търговци на дребно ги отхвърлят, а от друга, легендарната редакторка на Vogue Даяна Вриланд става негов най-голям поддръжник.

Гернрайх винаги е бил една крачка напред в модната сцена. През 1953 г. той сътворява трикотажни рокли с тръби и многоцветни туники, през 1956 г. създава първия бански без сутиен за Bass, а през 1961 г. показва модели с голи колене, изпреварвайки мини-полата и проправяйки пътя на модната мода. Като ранен защитник на равенството по време, когато думата "социален пол" далеч не е била в речника на повечето хора, неговата позиция е силно критикувана от много хора в бранша, не на последно място заради демократичния му възглед за модата.

Дотолкова, че когато през 1963 г. получава престижната награда на американските модни критици "Коти", известният дизайнер Нормал Норел връща собствената си награда в знак на протест, посочвайки сакото на Гернрайх с различни ревери като пример за лош дизайн и лош вкус. По ирония на съдбата днес същата дреха не би изглеждала неуместно на ревюто на Марджела.

Едва през 1964 г. Руди Гернрайх се превръща в международно признато име. Дизайнът, който му осигурява световна известност, е скандалният бански костюм без горнище или "монокини", известен като модел на дългогодишната му сътрудничка и муза Пеги Мофит. Макар че първоначално Гернрайх възнамерява да направи социално изявление в подкрепа на освобождението на жените, Вриланд го насърчава да го изработи за масовия пазар. Банският костюм се превръща в търговски успех, но среща и много противници. Няколко магазина, в които се предлага, са вандалски нападнати или получават заплахи за бомба, а самият дизайн е забранен със закон в някои европейски държави и открито осъден от папата.

След манията по монокините Гернрайх разработва сутиен без презрамки и през 1968 г. отново се подиграва с индустрията със своя "НЕподписан шал", отпечатан със случайни букви от азбуката, за да се присмее на разрастващата се мания по дизайнерските лога.


В унисон с колективното въображение на космическата епоха Гернрайх също така се застъпва за футуристичната мода. За разлика от европейските си съвременници Пако Рабан и Пиер Карден обаче той изпитва непрестанно желание да подчертае естествената човешка форма. В неговите очи дрехите на бъдещето са функционални, универсални и унисекс, но никога асексуални.

През 1971 г. той заявява: "Виждам условията днес така: анонимност, универсалност, унисекс, голота като факт, а не като ритник, и най-вече реалност. Модата на статута е изчезнала... Комфортът е смисълът ... Дрехите са само инструмент за посланието на собственото тяло на индивида."

Безброй други дизайни - от вдъхновените от поп арт кафтани до бикините с връзки - са създадени или популяризирани от Гернрайх, който експериментира и с мебелен дизайн и в един момент има собствена линия кулинарни супи. Голяма част от това, което виждаме на модните подиуми днес, се дължи пряко или косвено на революционния му поглед върху пола, сексуалността и индивидуалното изразяване.


Убежденията му го карат да заяви, че "модата ще излезе от мода". В епоха, в която логиката на модата следва непокорния принцип "всичко е позволено", а безкрайните стилови вариации ни се предлагат по-бързо, отколкото ни отнема да кликнем върху "купи", предсказанието му звучи вярно повече от всякога.

Прочетете още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти