Нещата, без които чиклитът не може

Нещата, без които чиклитът не може
Снимка: netinfo

Валентина Маринова

Знаете ли, чиклитите са като хлебарки в студентско общежитие - когато ги видиш за първи път, си ужасен и се чудиш защо, по дяволите, съществуват, а после постепенно свикваш.

Както хлебарките, така и чиклитите виреят в студентското ми общежитие предимно лятото, когато имам нужда да разпусна малко и да забравя, че нещата в живота съвсем не приличат на филм от Дисни. Тогава се протягам към някое от томче и така чак до края на август, когато осъзнавам, че съм погълнала поне дузина от заклеймените романчета, без да съм запомнила нито едно от имената на главните им персонажи.

В края на миналия месец реших да си създам ЕЧК (Единен Чиклит Класификатор), чрез който за в бъдеще да определям доколко един чиклит си заслужава - 10 точки за кавърите (по една за всеки от изброените по-долу елементи), 0 точки за гениалните (гениални, защото все още не съм попадала на такива).

Ето и класификацията:

Главната героиня - или смотана, или лошо момиче
Чели ли сте "Дяволът носи Прада" или нашумялата напоследък "Нещо назаем"? Прави ли ви впечатление колко много си приличат Анди и Рейчъл? И двете скучни, и двете неуверени, и двете безхарактерни, и двете... кестеняви. Такива са и повече чиклит героини - добродушни, антисоциални девойки, наближаващи трийсетте, които все още не са разбрали какво искат от живота, но по някаква странна причина смятат, че заслужават повече. И наистина го постигат в края на романа.

Как да ги познаем?
Обикновено са работохолички, носят скромни дрехи и изглеждат посредствено, поне докато не попаднат на Адски-готиния-тип. Тогава изведнъж се превръщат в лебеди - косите им се разпускват, очите им започват да блестят, порастват им цици. Абе, мутантите от X-men ряпа да ядат!

Понякога обаче авторките решават да изваят друг тип главна героиня - т.нар "лошо момиче". Това са типичните красиви, глезени фешън икони, които получават всичко, което искат... докато не ги зареже гаджето. Тогава изведнъж осъзнават, че нямат истински приятели, че работата им е скучна и че имат нужда от промяна, която задължително включва в себе си Г-н Адски-готин-пич.

Как да ги познаем?
Те са красиви, обличат се по последен писък на модата и имат стотици чифтове обувки. Заемат престижни длъжности в големи компании, винаги са заобиколени от безброй почитатели и знаят как да те накарат да се чувстваш кофти.

Професия Пиар-Адвокат-Редактор
Незнайно защо, повечето чиклит героини се реализират предимно в областе комуникации, медии и право. Тази троица твърде рядко се разнообразява от героини мениджъри или секретарки, но никога - от сервитьорки, продавачки или учителки, което мен като читател ме разочарова. Скъпи авторки, вече разбрах как се печелят клиенти, как се организират събития, как се взема интервю и кога мога да съдя бившия си работодател! Все още обаче не мога да балансирам с табла, пълна с напитки, или пък да приспивам малки деца. Моля, попълнете знанията ми!

Кучката
Кучката е основен персонаж във всеки чиклит. Ако главната героиня е добродушна смотанячка, то кучката обикновено се превъплъщава в образа на деспотична шефка, злобна колежка и измамна приятелка, която се опитва да заграби нервите или гаджето на нашето момиче.

Как да я познаем?
Красива, амбициозна и подла, на пръв поглед тя много прилича на главна героиня от типа "лошо момиче", с тази разлика, че на финала винаги се проваля и изчезва безславно от сцената.
Ако пък кучката е главната героиня, то тогава винаги се появява някоя мила госпожица "Невинност", която да преобърне живота на лошото момиче и да го превърне в подобие на своя. Успехът й е по-подразбиране осигурен.

Адски-готиният-пич
По-неизбежно от смъртта е. Любимецът на главната героиня винаги е мъж с главно М - от онези, за които ни разказват в приказките и които, уви, много рядко съществуват в реалния живот. Красиви, умни и преуспели, те винаги знаят как да завъртят главата (и тялото!) на една жена.

Как да ги познаем?
Обикновено са на средна възраст, високи, мускулести и костюмирани. Виреят най-често в Ню Йорк и по-рядко - в Лондон. Работят като адвокати, следователи (тези са ми любимите!) и мениджъри. Учудващо необвързани. Без деца.

Невинните лъжи, които провалят връзките
Не знам защо авторките на чиклити се правят на такива морализаторки и всеки път изтъкват колко важно е да нямаме тайни от партньора си, пък дори и той да ни е партньор от 3 седмици! Не че има нещо лошо в искреността, но пък да градиш цялата си фабула върху това, че героинята не е споменала, че бившият й е пратил SMS в три през нощта... хайде, няма нужда!

Приятелят гей
В 90% от чиклитите той се появява в ролята на саркастичния приятел с остър език, дизайнерски вкус и клюкарка за секс. Образът му винаги е позитивен и също толкова... безсмислен. Просто защото нито определя развитието на сюжета, нито пък е толкова интересно изграден. Но пък е модерен, което кара авторките на чиклити да го включват във всяка от книгите си, оставяйки впечатлението, че 1/3 от мъжете са обратни. Тежко на нас, хетеросексуалните момичета...

Мацките ала "Сексът и градът"
Със сигурност ги познавате - четири, минали някога трийсетте, момичета, които си говорят предимно за секс, мъже и мода. В чиклитите присъстват в различни конфигурации, но също както приятелят гей, имат по-скоро козметична функция.

Обувки, обувки, много обувки!
Джими Чу, Маноло Бланик, Кристиан Лабутен -- тези обувки с мъжки имена почти винаги присъстват в чиклитите в съчетание с познатите ни до болка „Прада", „Гучи" и „Версаче". Смисълът в в присъствието им по страниците? Пари и мода!

Дестинация "Англоамерика"
Тъжно, но факт. Любовните истории, които разтърсват чиклит света, се случват предимно по оста Ню Йорк-Лондон в модерните за забивки Манхатън, Хамптънс и Сохо. При малко по-добра памет бихте могли да запомните дори имената на конкретни барове, ресторанти и клубове, в случай че решите да предприемете чиклит туристическа обиколка.

Хепи енд
Чиклитите не са сред най-смислените книги. Не това е и целта им.
Затова пък те са идеално четиво за летните месеци, когато всяка от нас има нужда да си почине от стреса, поемайки свежа глътка чиклит романтика с гарантиран хепи енд. Така че консумирайте, дами, но без да прекалявате.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти