Несебър – повод за национална гордост

Несебър
Снимка: Thinkstock

Несебър е сред 10-те невероятни места на Балканите, които според сайта "Пулс 24" трябва задължително да се посетят от туристите.

Както в известните туристически дестинации по света, така и на Балканския полуостров са скрити райски кътчета, някои от тях създадени от природата, а други от хората.

На първо място в класацията е Бледското езеро в Словения. Блед е разположено в билото на планината, а в средата му се намира и единственият остров в страната. Съвсем близо до брега е замъкът Блед, който е един от най-старите средновековни замъци в Словения.

На второ място са Плитвичките езера в Хърватия. Плитвички езера стават национален парк през 1949 година, а 1979 година парка е бил включен в списъка на организацията ЮНЕСКО за световното културно наследство.

На трето място е един от най-ценните дарове на природата в Черна гора – полуостров Свети Стефан.

Четвърто място е за Метеора в Гърция. Един от най-големите манастирски комплекси в Гърция, прославен с уникално разположените си манастири на върховете на огромни скали. От някогащните 24 манастира в Метеора днес действащи са само седем.

На пето място е босненският Мостар – великолепен град, разпрострял се живописно на двата бряга на река Неретва. Най-известната му забележителност е Стари мост, който е под закрилата на ЮНЕСКО и се смята, че е изграден през 16 век.

Шесто място е за Охрид в Македония. Ще ви впечатли стария град с красиви църкви, с древната крепост на върха на хълма, от която се разкрива невероятна гледка към 34-километровото Охридско езеро.

България е на седмо място с черноморския град Несебър, който е един от най-древните градове на Европа, основан преди 3200 години.

През античността градът е наричан Месамбрия, през Средновековието Месемврия, а по-късно - Несебър. За вековната история на Стария Несебър свидетелстват множеството археологически находки.

Следва замъкът на граф Дракула в Бран,Румъния. Замъкът е построен през 1212г. от рицарите на тевтонския орден. Повечето хора вярват, че граф Дракула е живял там, а днес замъкът е превърнат в музей, в който може да се видят всякакви експонати, свързани с румънската култура.

На девето място е една от най-важните туристически атракции на албанската ривиера.

Град Саранда е разположен на открит морски залив на Йонийско море и се намира на две морски мили от гръцкия остров Корфу.

Класацията завършва със сръбския град Ниш, един от най-старите градове на Балканите, наричан "Портата между Изтока и Запада". 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти