Непатриотичен урок по родолюбие

Непатриотичен урок по родолюбие
Снимка: Thinkstock

Тодор Капитанов

Замислям се дали наистина обичам държавата си и гордея ли се с нея. Е, оказа се, че я обичам, но не винаги се гордея и то поради обективни, серизони причини.

Затова ви предлагам да променим ситуацията.
България - за мен това са българите. Изумителни хора с изключителни противоречия. Притежават талант и въображение да правят велики открития като компютъра, а насочват тази своя мисловна енергия за хитър-петърщини.

Разпалено казващи: "Високо вдигната глава сабя не я достига" и същевременно мислещи: "Преклонена глава сабя не я сече". Хора, които силно любят и мразят. Често едно и също нещо.

При българите има едно ярко изразено усещане за родолюбие. Питам се защо ли повечето от тях  искат да бъдат разпознавани като патриоти? Патриотите са и ще бъдат най-ретроградната социална група в нашата страна. Парадокс е, да. По дефиниция те желаят една по-добра България. Но ние, гражданите на света, знаем, че за да стане страната ни наистина по-добра, първата крачка е да спрем да мислим по български.

Имам идея: да променим себе си, но без да изневеряваме на стила си!

Длъжен съм да предупредя евентуалните читатели - ако мислите, че чрез текста ще откриете траен начин за трансформация на българския манталитет в теоретичния етикет на поведение от книгите, то ще останете разочаровани, въпреки че е трудно да се разочаровате от нещо, от което не сте били очаровани.

Това, което ви предлагам, е нещо като утопия за България - свят, в който характерни свeтоусещания на българина към хората и въобще към заобикалящата го среда, ще ви се сторят смешни. В същото време ще се убедите, че същата тази утопия съвсем не е плод на художествено въображение, а напълно реален и леснопостижим свят.

За да избягам от абстракцията на философията, предлагам следната схема – нека разгледаме как българите опорочаваме с действията си значението на думи като "уважавам", "обичам", "подкрепям" и пр. - все думи, олицетворяващи необходими морални норми и как да бъде избегнато тяхното погрешно тълкуване.

Ето конкретните предложения:

Да даваме крайни оценки на събитията, като гледаме не количеството, а качеството. Ако ни питат за примера с оптимизма, песимизма и чашата, която е пълна до средата, тогава ние да отговаряме с въпроса: "Ако гащите ти са пълни до средата, как би погледнал – оптимистично или песимистично?".
Да почитаме националните си герои, въпреки че днешна България не е тази, за която те умряха. 
Да продължаваме да сме суетни, без да захранваме тази си слабост, злоупотребявайки с алкохола, защото, видиш ли, като се напием и всички ни наричат хубостници.
Да се научим, че границата на търпение се преминава, когато чашата прелее, а не когато свърши пиенето.
Да обичаме животните, както хората, но без да се отнасяме към хората като с животни.
Да уважаваме и разбираме правилно нежния пол. Когато жена зареже някого поради причина, че не е докоснал сърцето й, то нека не се обиждаме на тема сантиметри.
Да бъдем милосърдни, не само когато даваме пари в клубовете на бедните момичета, които ходят там голи и боси.
Да обясняваме, че е нездравословно да се взимаме прекалено насериозно. Колкото повече се задълбочаваме в себе си, толкова е по-вероятно да стигнем дъното.
Да търсим начини за придаване на колорит в живота си, без да позеленяваме от яд,  да се червим от срам или да се посиняваме от бой.
Да подкрепяме чуждото изкуство, като винаги подозираме, че фън шуй е измислен от китайските крадци, за да се ориентират по-добре в домовете.
Да знаем, че ако някой се държи като паднал от Марс, това не означава, че същият има космическо мислене.
Да обичаме така, като че ли няма първа любов, а само последна.
Да искаме свобода, но не с цената да робуваме на някого, за да я получим.
Да се усмихваме, без да се присмиваме.
Да вярваме, без да се предоверяваме.

Така обединени, възгледите изглеждат не толкова като идеи, а като идеология. Ако усещате нотка на подигравка и стремеж за поучаване, моля да бъда извинен. Не е умишлено.

Единственото, което искам, е след време хората в България да се подиграват на този текст или още по-добре - да не го разбират изобщо.

Тогава ще знам, че посочените от мен по-горе идеи са осъществени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти