Необикновени българки ще получат награди „За жените в науката“ за 11-ти път

За жените в науката
Снимка: For Women In Science

Три вдъхновяващи български жени учени ще бъдат отличени с наградата „За жените в науката“ за 2021 г. на официално събитие на 2 декември. На него ще присъстват редица видни гости, сред които г-жа Илияна Йотова, вицепрезидент на Република България, г-жа Диана Ковачева, Омбудсман на Република България, г-жа Миглена Дамянова, директор Дирекция „Наука“ към МОН, г-н Дончо Барбалов, зам.-кмет на Столична община, Н. Пр. Флоранс Робин, посланик на Франция в България, и г-жа Ваня Панайотова, генерален мениджър на L’Oreal България.

Официалната церемония по награждаване тази година ще бъде хибридно събитие с лайвстрийм в YouTube и всички желаещи могат да го гледат в 10:00 ч. на 2 декември ТУК. Три необикновени български жени учени ще бъдат отличени за техните смели изследователски идеи като стипендиантки по програмата за 2021 г. Наградата „За жените в науката“ се равнява на 5000 евро и има за цел да подкрепи жените учени у нас в реализирането на техните научни мечти да променят света към по-добро и да ги мотивира да продължат кариерата си в България. В глобален план програмата цели да стимулира развитието на науката, да повиши броя на жените изследователки (едва 33%* от учените в света са дами) и да постигне полово равенство в тази сфера.

За жените в науката
Снимка: For Women In Science

„За жените в науката“ е уникален за България и света проект. Той е и сред най-престижните научни конкурси у нас и се провежда в партньорство между Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Националната комисия за ЮНЕСКО в България и L'Oréal България от 2010 г. насам. Към момента по програмата са отличени 30 великолепни дами (вкл. трите стипендиантки от тази година) за техния впечатляващ научен потенциал, постижения и любов към изследователската дейност с общ награден фонд от 150 000 евро.

Една от българките стипендиантки за 2021 г. по програмата ще спечели и възможността да се бори за едно от 15-те международни отличия на L'Oréal и ЮНЕСКО по програмата International Rising Talents. 15-те победителки са селектирани измежду най-добрите стипендианти в националните и регионалните издания на „За жените в науката“ от съответната година. Талантливите носителки на международнoто отличие получават възможността научните им проекти да блеснат на световната научна сцена, както и финансово поощрение от 15 000 евро.

За жените в науката
Снимка: For Women In Science

Официална церемония „За жените в науката“ 2019

Подробна информация за „За жените в науката“ е налична на официалния уебсайт на програмата: www.zajenitevnaukata.bg.

*Научен репорт на UNESCO с прогноза за 2030 г.

Националната програма „За жените в науката“

Националната стипендиантска програма е част от глобалната програма на L'Oréal–ЮНЕСКО „За жените в науката“, създадена, за да отличава и подкрепя жените, чиито постижения допринасят за развитието на науката, както и за да осигури стимул и подкрепа на обещаващи млади жени учени със значими изследователски проекти.

Националните стипендии „За жените в науката“ на L'Oréal–ЮНЕСКО се отпускат за проекти, които се реализират в съответната страна. Те съществуват в повече от 110 страни, а в България се появяват за първи път през 2010 година.

За жените в науката
Снимка: For Women In Science

Световната програма „За жените в науката“

Световната програма „За жените в науката“ е създадена през 1998 година, когато L'Oréal и ЮНЕСКО обединяват усилията си в подкрепа на жени учени в областта на природните науки и за популяризиране на научния им труд, като основават наградите „За жените в науката“.  Днес инициативата се е разраснала значително в международен план, включвайки още програмата International Rising Talents, както и национални и регионални стипендии. Днес програмата „За жените в науката“ се е утвърдила като глобална инициатива, която вече я подкрепила над 3600 жени от над 110 държави.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти