Нека заедно изградим първия паметник на доброто

дядо добри
Снимка: Азбукари

Паметник на дядо Добри от бял камък, седнал и с чашката за дарения в ръце ще бъде издигнат в пространството около храм-паметника „Св. Ал. Невски“ – мястото, където светецът от Байлово прекара най-много време в събиране на дарения за българските храмове. Това ще бъде и първият паметник на доброто в България.

За реализацията му „Сдружение Азбукари“ провежда поредица от инициативи. Идеята на обществениците е в центъра на кампанията да бъдат поставени децата, защото Дядо Добри много ги обичаше и защото основната насоченост на „Сдружение Азбукари“ е да насърчава малките българчета да реализират мечтите си, обясни Цвета Кирилова, председател на неправителствената организация.

Вече е готов идейният проект за паметника от гипс и глина. Негов автор е скулпторът Красимир Митев, преподавател в Професионалната гимназия по каменообработване във врачанското село Кунино.

Снимка: netinfo

Идеята е деца от уникалното и единствено на Балканите училище да изковат от камък паметника на светия старец, под ръководството на ментори и преподаватели, като част от концепцията на организаторите в центъра на кампанията да бъдат поставени децата.

Кампанията е многопластова и вслючва няколко инициативи. Заедно с Единение „Българи за България“ и Професионална гимназия по каменообработване в село Кунино сдружението организира конкурс за детска рисунка „Символ на Доброто“. Той е насочен към българските деца от I до XII клас, живеещи в страната и в чужбина.

Желанието на екипа е да мотивира учениците чрез творчеството си да пресъздадат образа на Доброто днес, да покажат положителните страни в характера на българския народ, добрите постъпки на отделни личности или общности, красотата на българската природа и особеностите на родните обичаи, традиции и култура.

Рисунките се събират до 31 януари. Информация за условията за конкурса е публикувана на сайта на сдружението Azbukari.org

„Часът на Доброто“ е другата инициатива на „Сдружение Азбукари“, като част от националната кампания за построяване на паметника на дядо Добри като символ на доброто. Поредицата от открити уроци ще се провежда в училища и детски градини. На тези беседи децата ще се стимулират да разкажат колко е хубаво да си добър човек и какви добрини са направили през последните месеци.

Средства се набират чрез:

•          Банкова сметка: BG38FINV91501017186935, Първа инвестиционна банка, BIC: FINVBGSF Основание за дарение: "Монумент Дядо Добри - паметник на Доброто в България"

•          Чрез онлайн платформата HelpKarma

•          4 лева от всяка книга „Дядо Добри – светецът от Байлово“, избрана от сайта на „Сдружение Азбукари“, също отиват на общата сметка за паметника на дядо Добри. Книгата може да се поръча тук >>>

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти