Нека Панаирът на книгата започне... сега!

Нека Панаирът на книгата започне... сега!
Снимка: Thinkstock

Днес започва 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата, съобщиха организаторите.

Вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич и столичният кмет Йорданка Фандъкова официално ще открият 31-то издание на Софийския международен панаир на книгата.

Събитието е предвидено да стартира в 12.00 часа в Централното фоайе на Националния дворец на културата. В предстоящото издание на Панаира на книгата българските и чуждестранните изложители са над 140. Щандовете им са разположени от 1 до 3 етаж в централната сграда на НДК.

От 4 до 9 декември посетителите в НДК ще имат възможност да се запознаят отблизо с литературата и културата на Унгария, Аржентина, Норвегия, Сърбия както и с изданията и дейността на европейската мрежа за литература и книги "Традуки", която включва Албания, Македония, Черна гора, Австрия, Румъния, Швейцария, Сърбия, Словения и Хърватия. За пръв път с изложбен щанд ще участва Италия.

Страна почетен гост тази година е Република Унгария. В София ще бъдат представени внушителен брой унгарски книги и книги на унгарска тематика, общо 24 заглавия, отпечатани през 2012 година. Празникът на унгарската литература се провежда под знака на две значими годишнини, първата от които е 100-годишнината от рождението на писателя-драматург Ищван Йоркен (1912-1979), ненадминатия представител на абсурда, както в пиесите си, така и в своите така наречени едноминутни разкази.

Втората значима годишнина е навършването на 10 години от връчването на Нобеловата награда на унгарския романист Имре Кертес (1929).

Освен новоизлезлите унгарски издания, на щанда на Унгария могат да бъдат открити унгарски книги на български, излезли през последните няколко години, двуезични издания (на Българския културен форум в Будапеща и на издателство "Напкут" – Будапеща), българска литература в превод на унгарски език, българистика и славистика в Унгария, унгарска художествена литература на унгарски, туристически, кулинарни и фотоалбуми от Унгария.

По време на панаира са предвидени срещи с писатели, литературно-музикални пърформанси, театрален спектакъл и дискусия на тема: унгарската културна дипломация. Тази година, в рамките на панаира, ще гостуват унгарските писатели - Балаж Дьоре, Ендре Кукорели, Золтан Поша, Ева Банки, Тошо Дончев, Дьорд Рощаш-Фаркаш, Бенямин Тибор Сабо, Янош Чепреги, Золтан Егреши и др.; унгарският саксофонист Виктор Тот и други.

Във форума, посветен на унгарската дипломация ще вземат участие Н.Пр. Андраш Клейн, извънреден и пълномощен посланик на Унгария в България, д-р Пал Хатош. Унгария представя своята литература и култура на панаира благодарение на активната подкрепа на Институт "Балаши" в рамките на програмата Publishing Hungary на Националния културен фонд на Унгария.

Само за едни ден, специално за откриването на панаира на книгата в София пристига вицепремиерът на Унгария Тибор Наврачич. Така унгарското правителство изразява подкрепата си към бранша и промотирането на унгарските автори и преводачи.

По време на Софийския международен панаир на книгата почитателите на книгата ще се срещнат с писатели, преводачи, илюстратори и издатели и ще могат да станат част от събитията, включени в културната програма.

Рекорден брой са заглавията, които се надпреварват за годишната награда на АБК "Бронзов лъв". В първата категория почетният приз статуетка "Бронзов лъв" се присъжда от експертно жури за книга или поредица с оригинален замисъл или с приносен характер за българската култура, които се отличават с висока стойност на текста като съдържание и стил, принос към образованието и науката, добър превод, оригинален дизайн, респ. илюстрации и добро полиграфическо изпълнение.

Във втората категория наградата се присъжда на книга или поредица от книги, които разглеждат важни за обществото проблеми и са предизвикали широк медиен интерес. В номинирането и определянето на наградата участват журналисти, които отразяват книжния сектор. До участие се допускат само проекти, осъществени в България.

Кой ще бъде носителят на наградата "Бронзов лъв" ще разберем на 7 декември, петък от 20.00 часа в Мраморното фоайе на НДК.

Испанският писател Висенте Ботин пристига за Панаира на книгата и ще представи книгата си "Погребението на Кастро" (изд. Колибри). Висенте Ботин е испански писател и журналист международник, специалист най-вече по теми, свързани с Латинска Америка. "Погребението на Кастро" е уникално журналистическо свидетелство за абсурдите на кубинската революция.

"Иво Андрич – исторически песимизъм и трансцендентални блянове" е втората книга на проф. Светлозар Игов, посветена на творчеството на Иво Андрич (изд. Хермес). В програмата на европейската мрежа за литература и книги "Традуки" ще бъде представен един от знаковите романи на големия сръбски постмодернист Давид Албахари – "Братът". "Муминтролско парти" за всички, които обичат Туве Янсон и нейните герои обещават от издателство "Дамян Яков" и сайта Detskiknigi.com.

Театрално шоу, среща с преводачите, забавни игри с награди, канелени сладки и пай от кухнята на мама Муминка са само част то изненадите, които ви очакват.

"Шах-наме" - грандиозният средновековен епос на Персия, излиза за пръв път на български език в превод от оригиналния език, благодарение на ИК "Емас". Изданието включва най-превежданата част от произведението – "Песен за Ростам и Сохраб".

Специално за откриването на панаира пристига световноизвестният автор и водещ Алън Пийз, познат в цял свят като "Mr. Body Language". Алън Пийз ще води еднодневен семинар на тема "Изкуството на комуникацията - семинар за висока ефективност и постижения". "Масата е пряк път-колекция от италиански рецепти със сицилиански привкус" от Маурицио Феррери с типични италиански продукти ще представят от Италианския културен институт.

Авторите на най-продаваната фентъзи трилогия във Франция "СТРОМ" Еманюел и Беноа дьо Сен Шама ще бъдат в София за среща със своите почитатели, по инициатива на ИК "Сиела".

Среща с автора и книга с автограф е за почитателите на Теодора Димова, Деян Енев, Милен Русков, Людмила Филипова, Калин Терзийски, Бойко Ламбовски, Стефан Цанев, Златна Костова, Анна Данилова, Людмил Тодоров, Калофер Русев, Иво Сиромахов, Светла Иванова, Евтим Евтимов, Маргарита Петкова и много други.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти